83

Омбудсманът: Безплатните ковид лекарства са недостъпни за много българи

Омбудсманът Диана Ковачева сигнализира Министерството на здравеопазването и НЗОК за проблеми с ковид зоните и изписването на безплатни лекарства, съобщиха от институцията на обществения посредник, цитирани от БТА.

В писмо до МЗ и НЗОК Ковачева е изразила тревогата си от информация, че разкритите към момента ковид зони не осигуряват равномерно и достатъчно покритие на цялата страна, както и за проблеми в тяхната дейност. В много райони на страната, включително отдалечени и труднодостъпни населени места, пациентите нямат достъп до ковид зона, а за да стигнат до най-близката се налага да ползват транспорт, в нарушение на противоепидемичните мерки, е посочила още Ковачева в писмото си.

Ковачева е изразила безпокойството си и заради изявления на общопрактикуващи лекари и представители на тяхното сдружение, според които ковид зоните на практика не работят, а пациентите се насочват към личните лекари, които пък не разполагат с правомощията да предписват необходимите за лечение лекарства. По този начин се нарушава правото на достъп на гражданите до лечение, заплащано от НЗОК, е допълнила още в писмото си Ковачева.

При заплащане от НЗОК на домашното лечение на пациенти с COVID-19 се наблюдават проблеми при предписването и при получаването на лекарствени продукти. Проблемите са в техния списък, реда за предписване, продължителността на лечението и нивото им на реимбурсиране от НЗОК, включително и поради липсата и недостига на някои от лекарствата в аптеките, е подчертала Ковачева.

Друг проблем, посочен от Ковачева, е свързан с електронната рецепта, на която се изписват до три лекарствени продукта, и е необходимо те да бъдат взети от една аптека, което често е невъзможно и създава сериозни затруднения за гражданите и рискове за работещите в аптеките.

Омбудсманът Диана Ковачева настоява в препоръките си за преразглеждане на списъка на лекарствените продукти за домашно лечение на COVID-19 и за гъвкав механизъм за предписване и получаване на лекарства за COVID-19.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?