46

ОЛАФ иска България да върне €11,7 млн. европейски пари

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи, че е разследвала няколко случая за предполагаеми измами, насочени към средства от ЕС, а два от тези случаи са за изпълнението на местни проекти в България. Агенцията препоръчва страната ни да върне 11,7 млн. евро заради нередностите.

Първият случай е свързан с проект за пречиствателната станция за отпадъчни води, която е била завършена през 2012 г. като част от европейски проект, но всъщност никога не е започнала да функционира.

Съоръжението е трябвало да почиства и отстранява замърсителите от отпадъчните води, но според Европейската служба то създава заплаха за общественото здраве и околната среда. ОЛАФ препоръчва по проекта да бъдат възстановени 4,8 млн. евро след приключване на разследването.

Другото дело също е за водоснабдителен проект. След сигнал от анонимен източник Европейската служба разследва пет големи договора за строителство и надзор в рамките на проекта. Има събрани доказателства, които показват, че са били представени фалшиви документи в процеса на възлагане, а на етапа за изпълнение са били одобрени некачествени работи.

ОЛАФ препоръчва България да възстанови 6,9 милиона евро, както и да бъде заведено съдебно дело.

Останалите случаи, за които агенцията съобщава, са в Румъния и Унгария и също се отнасят за сходни проекти, пише "Булевард България".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Боко тиквуня /бай Ганьо от с. Банкя/

Боко тиквуня /бай Ганьо от с. Банкя/

01.12.2022 | 14:46

Кръв повръщам, пари не връщам. Чекмеджето е частна собственост.

Отговори
9 1
Стамболийски

Стамболийски

01.12.2022 | 14:02

Дано да не разберат, че в Стамболийски при абсолютно готиния кмет Георги Мараджиев пречиствателната ,на която прави ремонт не работи.Ще почне едно заекване.Ужас!

Отговори
12 0
Боко тиквата

Боко тиквата

01.12.2022 | 13:58

Ха, аз ги взех вие ги връщате

Отговори
11 1
Стамболийски

Стамболийски

01.12.2022 | 13:57

Дано някой да не се усети ,че в Стамболийски при абсолютно готиния кмет Георги Мараджиев не работи пречиствателната станция.Ще почне едно заекване.Ужас!Георги тихо дано не разберат.

Отговори
12 1

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?