Охранители масово скатават заплати, фирми плащат на работниците след ултиматум от инспекцията

Охранителните фирми масово скатават заплати и служителите им не получават трудовите си  възнаграждения с месеци. Почти няма подобна компания, от която да не са се жалвали при нас. Това заяви шефът на Инспекцията по труда Иван Богданов.    Нарушенията в този бранш са вече тенденция, макар надниците да не са високи. Наемат се най-вече пенсионирани военни. Обектите обикновено се спазаряват за по-ниска от реалната цена и по този начин дефицитът е заложен още в началото, коментира той.

Три охранителни фирми са платили заплати на работниците си след предписание от Инспекцията по труда през септември, сочи справката. Това са столичните "Трезор-3М ЕООД ", "ВМ Секюрити" и "Викинг Николов", които имат договори за охрана на територията на Хасковска област и наемат лица от региона.

Ако ултиматумът от контролните органи не бъде изпълнен, на фирмите нарушителки се съставят актове. Четирима работодатели са "изгорели" през миналия месец по този показател. Учудващото е, че въпреки че имат право да поискат еднократно удължение на срока за изплащане на заплатите, никоя от тези четири фирми не се е възползвала от това, добави Богданов. В един от случаите шефката е предпочела да си плати глобата от 10 хил. лв., но да не даде нито лев на вече бившата си служителка, като се е аргументирала с лични мотиви. Куриозното е, че задължението на бизнесдамата възлиза едва на 500 лв.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?