Огнян Стефанов - от ДС агент до приятел с босове и олигарси, оцелял след бой с чукове

Бивш агент на Държавна сигурност с псевдоним Академика, дългогодишен журналист в "24 часа", известен с контактите си с босове от подземния свят и олигарси, създател на сайта Фрогнюз, в който яростно атакува управлението на ГЕРБ. Оцелял по чудо след зверски побой с метални пръти и чукове преди 12 години, когато е нападнат след вечеря с Евелин Банев-Брендо, известен като Кокаиновия крал. Това е накратко визитката на Огнян Стефанов, който обсъжда протестите у нас с хазартния бос Васил Божков в огласения от прокуратурата запис на телефонен разговор отпреди няколко дни.

"Разбира се, че си спомням тези разговори, откривате ли в тях нещо укоримо", заяви в първия си коментар пред БНР Стефанов.

"Васил Божков не го познавам, контактувам с него единствено от професионален медиен интерес. Той може да е обвиняем, но това не е присъда. Всяка медия и журналист има желанието да се свърже и да чуе мнението му. Не откривам нищо укоримо в това, напротив".

Стефанов беше категоричен, че не е близък с президента Румен Радев, а е имал само три срещи с него.

"Имал съм поне 30 срещи с премиера Бойко Борисов, защо прокуратурата не ги извади", попита още журналистът.

Той заяви, че протестиращите не са платени и той не знае дали са организирани от бизнесмена Божков, както и, че той не участва в организирането им:

"Нямам никаква роля в това. Не мога да отговарям за него. Не го познавам този човек. Носители на промяната са протестиращите, те са моите хора, те са на площада, Божков не е моят човек. Не смятам, че той може да е носител на промяната".

Нападението срещу Стефанов се случи в разгара на скандала със спрения от ДАНС сайт "Опасните"

заради теч на класифицирана информация. Стефанов беше уличен като негов съсобственик, според данните на сформираната парламентарна комисия. Две седмици след спирането на сайта, журналистът беше издебнат към 22,30 часа пред хотел "Кипарисите" на столичната улица "Петко Каравелов". Биячите го пребиха с чукове и метални пръти, краката и ръцете му бяха счупени, той имаше още много тежки травми и изпадна в кома.

Като собственик на Фрогнюз пък стана ясно, че Стефанов е получил милион и половина лева от държавното дружество "Слънчев бряг" за "реклама". Това станало по времето, когато курортът се управлява от вече покойния бизнесмен Младен Мутафчийски, който скандално се оказа съдружник на Стефанов в сайта.

Впоследствие журналистът беше обвинен за укриване на данъци

. Според делото, внесено на 29 декември 2017 година в СГС , през периода от 02.08.2007 до 14.05.2010 годин Стефанов, в качеството си на управител и представител на „Фрог нюз“ ЕООД, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери. За целта той е използвал фалшиви документи при водене на счетоводство и при представяне на информация пред данъчните.

Според събраните доказателства по време на разследването Огнян Стефанов прибрал пари с фалшиви счетоводни документи от „Слънчев бряг“ АД, което през онзи период е било оглавявано от неговия дългогодишен бизнес партньор Младен Мутафчийски, починал през 2013 г.

 Според документите по делото, в годините от 2006 до 2010 година, в които Стефанов е управлявал юридически „Фрог Нюз“ ООД, дружеството е въртяло търговия със „Слънчев бряг“ АД.

Дружеството имало много високи обороти и за да бъде намален дължимият данък, Мутафчийски и Стефанов сключвали фиктивни договори между двете дружества.

 Като шеф на „Фрог нюз“ ООД Огнян Стефанов подготвял и подписвал договори за услуги, фактури с невярно съдържание. Разследващите установили, че предлаганите услуги (рекламна дейност – б.а.) не са изпълнени, но въпреки това Стефанов обявил пред данъчните, че всичко е завършено. Заради фалшификатите на „академика“, „Слънчев бряг“ АД получава възможност да си възстанови данъчен кредит от държавата на стойност 132 000 лева.

 В доказателствата по делото са представени 34 броя фактури с невярно съдържание за рекламни услуги, подписани от Стефанов. Всички те са за рекламна услуга, извършена само на хартия от „Фрог нюз“ ООД за „Слънчев бряг“ АД и са с данъчна основа от 20 000 лева и ДДС от 4000 лева.

През последните години Стефанов редовно

даваше трибуна и защитаваше избягалия в Белград собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев

По повод отношенията му с бившия банкер срещу собственика на Фрогнюд има и повдигнато обвинение от 03.01.2018 година. То е предшествано от разследване, по време на което е направена пълна данъчна ревизия на доходите и имуществото на Стефанов.

По време на ревизията е установено, че той е укрил приходи от 100 000 лева през 2013 г. и още 150 000 лева през 2014 година.

 Според разследващите има достатъчно доказателства, че двете суми са му дадени на ръка от служител на фалиралата през 2014 година Корпоративна търговска банка. Средствата Стефанов е получил след лично разпореждане на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, който в момента е подсъдим за фалита на КТБ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Прави това

Прави това

26.11.2020 | 15:27

Огнян Стефанов прави това за което учат ЗКПЧ-тата - занимава се с клюки и интриги.

Отговори
3 1
Ганьо

Ганьо

14.07.2020 | 16:20

Всички са навързани. И каскета и мутрата и онзи с пурата и оня с банката и този академика и другия със сараите както и Влади и млади и стари олигарси като Домусчиеви,Братя Диневи,Баневи,Арабаджиевии и всякакви други дали червени сини или в какъвто и цвят да се определят те са крадци и грабители на България......Просто тази мафия си има държава а не както е по света държавата да си има мафия. Но на раята така и е добре. Защо да си разваля рахатлъка. Нали пие ичкия от нелегалния казан и нагъва салата пълна д пестециди. Хапва хлебец от фуражна пшеница или второ и трето качество. Яде салам пълен с месо от неизвестен произход и гледа сеира по кабеларка

Отговори
4 0
Абсолютно вярно

Абсолютно вярно

14.07.2020 | 17:36

Лявото и "дясното" крило на Партията (ДС). Жал ми е за онези ентусиазирани и почтени млади хора, които ги хванаха за канарчета да подкрепят едните или другите!

Отговори
3 1
Ганьо

Ганьо

14.07.2020 | 16:20

Всички са навързани. И каскета и мутрата и онзи с пурата и оня с банката и този академика и другия със сараите както и Влади и млади и стари олигарси като Домусчиеви,Братя Диневи,Баневи,Арабаджиевии и всякакви други дали червени сини или в какъвто и цвят да се определят те са крадци и грабители на България......Просто тази мафия си има държава а не както е по света държавата да си има мафия. Но на раята така и е добре. Защо да си разваля рахатлъка. Нали пие ичкия от нелегалния казан и нагъва салата пълна д пестециди. Хапва хлебец от фуражна пшеница или второ и трето качество. Яде салам

Отговори
4 1
Ганьо

Ганьо

14.07.2020 | 16:19

уууу

Отговори
2 0
Ганьо

Ганьо

14.07.2020 | 16:19

уууууу

Отговори
2 0
Ганьо

Ганьо

14.07.2020 | 16:19

1уууууу

Отговори
2 0
еди кой си

еди кой си

14.07.2020 | 15:34

Тая държава просто трябва да се закрие. Няма спасение. Вижда се, че и двете страни на барикадата са тотален булшит. Като два обезумели от глад питбула, борещи се за кокал. Лошото е, че този кокал в случая е народа и при всички положения ще бъдем разкъсани и изядени или от единия, или от другия питбул. За съжаление спасението е само навън, където обаче сме чужди и подритвани. Ако Левски и Ботев знаеха в какво ще се превърне държавата, за която си дадоха живота на съвсем млади години, щяха да си изповръщат червата.

Отговори
4 0
Абсолютно вярно

Абсолютно вярно

14.07.2020 | 17:38

Описали сте го чудовищно точно, чак до всеки патоанатомичен детайл! Единственото нещо, което мога да добавя в тази отвратителна ситуация е, че ВСЕ ПАК, има и немалко хора от мълчаливото мнозинство, които изпитват еднаква погнуса, отвращение и спонтанни позиви за повръщане, както от едната, така и от другата ГЛУТНИЦА!

Отговори
3 0
Изненадан

Изненадан

14.07.2020 | 15:03

Интересно, още няма тролове тук които да кажат че "От луната се вижда, че записите са фалшиви". (въпрки че човека си признава че той ги е говорил тези неща пред БНР). Къде се бавите тролове?

Отговори
5 2
Хаха

Хаха

14.07.2020 | 14:50

Мн тъпо бе жълтури. Един истински журналист трябва да се познава с президенти, мафиоти, министри, олигарси, ченгета, убийци, просяци, селяни и тн. Те са му онформационното поле, а не наср тролове на комуниста мутра от банкя.

Отговори
9 6
ръиш ли

ръиш ли

14.07.2020 | 14:35

Бухаха.Иначе джурналята реват че нямат свобода на словото.Ми вижте си собствениците бе продажници

Отговори
10 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?