49

Официално: Водата поскъпва от 1 януари, ето с колко пари

ВиК услугите поскъпват от 1 януари 2024 г., съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В специализиран състав "ВиК" комисията е приела решение за изменение на одобрените с бизнес плановете на ВиК операторите цени на услуги за следващата година.

С решението на регулатора се изменят цените на ВиК услугите на 38 ВиК оператора - 27 регионални държавни дружества, 4 общински и 7 частни оператора. От КЕВР посочиха пред БТА, че 15 процента е средното поскъпване за страната на ВиК услугите.

Един от факторите за изменение на цените е приложения по нормативно определена методология инфлационен индекс за периода от одобряването на бизнес плановете до приемането на сегашното решение, уточниха от регулатора. Причина за ценовите корекции е и обстоятелството, че КЕВР намали утвърдените по бизнес плановете за 2023 година цени на редица ВиК дружества поради неизпълнението на инвестициите им и на нивата на единните показатели за ефективност за периода 2020-2021 г.

Като ценообразуващ елемент е включено и ежегодното 15-процентно увеличение на заплатите в сектора, което Комисията е длъжна да отчете съгласно подписаното национално споразумение между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, "Български ВиК Холдинг" и браншовия синдикат "Водоснабдител" - КНСБ, уточниха от регулатора.

Пълният текст на Решението на КЕВР за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2024 г. е публикуван на интернет страницата на регулатора.

За 8 регионални дружества се предвижда увеличение под 10 процента на цените на ВиК услугите през 2024 г. спрямо действащите цени за настоящата година, посочиха от КЕВР на 1 декември. Според изчисленията на регулатора това са областите Кюстендил, Шумен, Перник, София област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен. За 6 дружества планираното увеличение е с над 20 на сто спрямо действащите цени - в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
при Соца кубик вода 15 стотинки, при 240 лв. заплата

при Соца кубик вода 15 стотинки, при 240 лв. заплата

22.12.2023 | 22:45

240/0,15= 1600 кубика, за Пловдив ще е 3,4 лв. за кубик трябват заплати по 1600*3,4= 5440лв. Елате пак да кажете, че никога не сме живели по-богато и по-добре от сега!

Отговори
2 0
tyuyt

tyuyt

22.12.2023 | 20:38

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> https://mub.me/bioex

Отговори
0 0
Мильо /от главната/

Мильо /от главната/

22.12.2023 | 16:59

Ха да ви е честита Новата година! Пристигна първата честитка! Очаквайте следващите! Гарантирано от ОПГ ГРОБ и чуждите граждани на сглобката.

Отговори
5 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?