2374

Официално: Страната ни няма нищо общо с взрива на Керченския мост

Българска следа във взрива на Кримския мост няма. Това стана ясно след проверка на службите у нас. Разпореденото от правителството разследване показва, че взривеният камион никога не е бил в България. 

От Министерския съвет допълват, че според руските медии камионът е превозвал полиетиленово фолио. Проверката на българските власти обаче установила, че стока със сходни характеристики е влязла у нас, но от друга страна членка на ЕС и то с надлежно оформени документи. 

По време на престоя си у нас стоката е била под митнически надзор - напуска страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г в посока, различна от Русия. От проверката става ясно още, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион. Цялата информация по случая е предоставена на прокуратурата. 

По-рано и служебният премиер Гълъб Донев посочи, че българска следа няма и че България не е съучастник в акта, който Русия официално обяви за терористичен, а всичко било медийна интерпретация. 

След като вчера главният прокурор Иван Гешев не коментира случая, той го направи днес в Twitter. 

"Надявам се българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост", написа той.

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов заяви, че намесването на България в случая е провокация, защото Русия вижда в нас слабо звено в колективния Запад. 

В социалните мрежи циркулира клип, на който се вижда как руски гражданин се легитимира и заявява, че камионът е негов, но е управляван от неговия чичо. 

"Камионът е мой, но нямам никакво отношение към инцидента. Чичо ми работи с него. Братовчед на моя баща. Цял живот се занимава с превози. Нает е чрез посредник", твърди той.

Шофьорът на камиона е загинал при взрива. Експерти обаче са на мнение, че мостът, който беше символ на анексирането на Крим, не може да пострада толкова само от подобен взрив, а че е имало експлозиви и под платната.

След като приключи проверката на Софийската градска прокуратура, ще се прецени дали да бъде образувано досъдебно производство, което на практика означава, че държавното обвинение получава монопол върху това каква информация да бъде споделяна публично.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Парен каша духа

Парен каша духа

12.10.2022 | 01:36

А някой казал ли е , че Б - я е замесена ? Казаха само, че камиона е МИНАЛ през страната ни. И толкова. Останалото са измислици на болни мозъци.

Отговори
3 6
САДОВО

САДОВО

12.10.2022 | 08:42

Другарят Бастрикин каза.

Отговори
2 0
НикогаПовечеСДС-Чума

НикогаПовечеСДС-Чума

11.10.2022 | 21:40

Продажните ни управници са се осрали до уши, от което народецът ще страда плаща бакиите им.Но дано службите на Русия разкрият кои български подлоги са замесени в тази пъклена завера и да ги довършат до девето коляно.Да започнат първо от децата им.

Отговори
4 11
Никога повече комунизъм

Никога повече комунизъм

11.10.2022 | 22:32

Какво правите в прогнилия Запад, а не сте в любимата ви Русийка?

Отговори
9 4
До руската чума

До руската чума

12.10.2022 | 21:58

Та подлогите казваш а, ами те са точно такива като тебе бе цървул!!! Само в болните ви чугунени тикви може да витаят помисли за изтребване до 9то коляно. На вас това ви дава импулс, да убивате. Трябва да се намеси българската прокуратура, да ви избеси по клоните на дърветата, за назидание! Долна миризлива на фъшкии сволач. На съд за подкопаване на демократичните устои в Република България!

Отговори
0 0
Естествено

Естествено

11.10.2022 | 21:04

Че няма нищо общо.

Отговори
10 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?