2374

Очакваме Възкресение, как идва

На Велика събота Йосиф и Никодим снемат тялото на разпнатия Христос от кръста, обвиват го в пелени с благовония и го полагат в каменен гроб в Йосифовата градина, която се намира недалеч от Голгота. Когато Мария Магдалена и другите жени мироносици отиват до гроба, го намират празен. Христос е възкръснал.

Това се оповестява на вечерната тържествена пасхална служба, която започва около 23 часа.

Малко преди полунощ светлините в храма изгасват, всички излизат навън и водещият службата трикратно възвестява: "Христос возкресе!". Богомолците отвръщат с "Воистина возкресе!".

Миряните носят вкъщи свещи, запалени от благодатния огън в храма. От тях палят кандилото под домашната икона.

Така започва Възкресение - Великден, празникът на празниците. Със смъртта си Христос е изкупил греховете на човеците, а с възкресението си дава на праведните надежда за живот след смъртта.

Великден се празнува 3 дни, а седмицата, която започва, се нарича Светла.

През цялата Светла седмица и до Петдесетница - тази година на 12 юни, християните се поздравяват с "Христос воскресе" и "Воистина возкресе!"

Най-тържествена е службата в патриаршеския храм "Св. Александър Невски" в София.

Към 23:30 - 23:40 часа благодатният огън ще бъде пренесен от синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в патриаршеската катедрала. Главният секретар на Светия синод Мелнишкият епископ Герасим и свещеници с литийно шествие ще го пренесат с фенер.

Точно в полунощ патриархът ще поздрави с "Христос воскресе" вярващите на площада пред катедралата.

Тогава ще прозвучат Евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Воистину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". След това патриарх Неофит ще отправи своето пасхално обръщение към българския народ.

След връщането в храма ще започне празничното Пасхално богослужение, припомня 24chasa.bg.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?