4020

Очаква ни апокалипсис: Цените на храните ще стават все по-високи, причината е изненадваща

Очаква се повишаването на температурите и екстремните метеорологични явления да окажат глобално въздействие върху селското стопанство. Според ново проучване на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата (PIK) повишените средни температури могат да доведат до повишаване на годишната инфлация при храните с до 3,2% годишно и на общата инфлация с до 1,18% годишно до 2035 г.

В проучването учените са разгледали как климатичните фактори, като високи температури и екстремни валежи, са повлияли на инфлацията в исторически контекст, но не са направили отделен анализ на това кои хранителни продукти вероятно ще бъдат най-засегнати.

„Разглеждайки над 27 000 наблюдения на исторически данни, установихме, че повишаването на температурите може да доведе до повишаване на цените на хранителните продукти, особено в горещите региони и сезони“, казва д-р Макс Коц, един от авторите на изследването.

„При бъдещите климатични условия тези въздействия могат да станат големи - приблизително 1-3 процентни пункта годишно върху инфлацията на храните до 2035 г., което застрашава целите за ценова стабилност на централните банки като Европейската централна банка (ЕЦБ), която има за цел да поддържа инфлацията под 2%“, добави той, цитиран от „Евронюз“ и БГНЕС.

Същевременно общата инфлация може да се повиши средно с 0,32-1,18% пункта всяка година в световен мащаб, сочи проучването.

Покачващите се или нестабилни цени застрашават икономическото и човешкото благосъстояние, както и политическата стабилност, се отбелязва в доклада, като се цитира, че по данни на ООН кризата с разходите за живот през 2021-2022 г. е тласнала към бедност допълнителни 71 млн. души по света.

Инфлацията, обусловена от климата, засяга както богатите, така и бедните страни
Очаква се глобалното затопляне да повлияе на инфлацията на хранителните продукти и на общата инфлация както в страните с високи, така и с ниски доходи.

Инфлацията се повишава при покачване на температурите, като това се случва най-силно през лятото и в горещите региони на по-ниски географски ширини, където ще се запази през цялата година. Поради тази причина, според проучването, световният юг, особено Африка и Южна Америка, ще бъдат засегнати в по-голяма степен.

Същевременно по високите географски ширини се наблюдава силна сезонност, като пикът е през лятото.

Според доклада повишаването на средната месечна температура с 1 градус по Целзий оказва влияние върху цените за период до една година, подобно на излишните дъждове, но въздействието върху цените е краткотрайно, само когато произтича от излишната суша.

В проучването е разгледано отблизо изключително горещото европейско лято на 2022 г., когато горещините и сушата са оказали широкообхватно въздействие върху селското стопанство и икономиката.

„Оценяваме, че екстремно горещото лято на 2022 г. е увеличило инфлацията при храните в Европа с около 0,6%. Бъдещото затопляне, прогнозирано за 2035 г., би засилило въздействието на подобни екстремни явления с до 50%“, добави Коц.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Апокалипсис???

Апокалипсис???

07.04.2024 | 16:46

Наистина ли, Марица? Вие само поевтинявате с тия долни номера. Прочетете в речника значението на апокалипсис. Долен селски таблоид!

Отговори
1 0
ККК

ККК

07.04.2024 | 13:26

Преди избухването на дермокрацията България имаше 12 милиона декара поливни площи, с планове за довеждането им до 20 млн дка. Баща ми работеше в този бранш и от него знам много подробности. Сега всичко се руши и разпродава. Сеят се монокултури, с единствената цел да се приберат евросубсидиите. Затова гледам какви сухи слънчогледчета, като детска длан, ражда българската земя ненапоена. Внасяме всякакви зеленчуци. И дори "добруджански" фасул от Китай. Срамна работа, но продажниците разпродават Род и Родина и не им пука какво ще стане след тях.

Отговори
1 1
ReMan

ReMan

07.04.2024 | 12:21

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://e.vg/alman

Отговори
0 1
Има решение

Има решение

07.04.2024 | 11:50

Всеки самолет с кемтрейлс да бъде свалян.....

Отговори
1 1
Грешки

Грешки

07.04.2024 | 11:19

Имаше много малки и големи язовири, сега малките почти са разпродадени, ицялата стране беше опасана с напоителни канали които почти ги няма и друго важно нещо е масовото отглеждане на механизирани култури което освен техника и малко хора не изисква нищо друго но субсидиите са там грешки грешки и само грешки, влезте в голям магазин и погледнете зеленчуци и други неша от къде ли не, а нащенските на цени направо не се пипат е как така от вън с по ниски цени това не показва ли че при нас през цялото време на демокрацията всичко се е рушало да заводите почти ги няма, земята е има но произвеждаме зърно в пъти над нуждите ни и държавата обслужва интересите на някои хора но не и нашите които всеки ден сме на магазина и парите ни отиват за скъпи и пре скъпи стоки заради грешно планиране в земеделския сектор, да произвеждаш нещо което не ти е нужно, просто сме уникални

Отговори
8 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?