ОБЗОРЪТ, Октомври, 2015 : Политически престрелки и балотаж

Крис Нарман взриви "Колодрума"

Политически препирни в разгорещена предизборна кампания, нов шарен Общински съвет, оспорван балотаж между Иван Тотев и Славчо Атанасов, скандал в Синя зона, нов шеф в „Пътна полиция”, дълги опашки пред Природонаучния и за капак трупът на изчезналия Момчил Семерджиев белязаха октомври 2015-а. 

Престрелките между кандидатите за местната власт взеха връх в десетия месец от годината. До 25-и, когато гласувахме на първия тур, основните опоненти Иван Тотев (ГЕРБ), Славчо Атанасов (ПФ), Здравко Димитров (Местна коалиция, в който влиза и РБ), Дани Каназирева („Съюз за Пловдив”), Георги Гергов (БСП), Георги Титюков („Кауза Пловдив”) ни обещаваха светло бъдеще, атакуваха конкурентите и агитираха пловдивчани, че те са точните хора. Партиите вдигнаха на Главната шатри и павилиони и цял месец активистите им пъхаха в ръцете на минувачите флаери, вестници, балони, запалки и още куп дребни предмети с лика на кандидата и логото на формацията. Така вярваха, че ще зарибят отвратените от политиката. Още в първия ден бившият кмет, който после стана съветник от ГЕРБ, Спас Гърневски в пространно интервю за „Марица” увери, че Тотев е най-успешният кмет в годините на прехода и след три мандата на застоя  

е променил облика на Пловдив

Самият Тотев не пропускаше ден, без да се похвали с първи копки на булеварди, улици, и с открити детски площадки. На 6-и стартира  реконструкцията на бул. „Васил Априлов”, а на 20-и и ремонтът на „Коматевско шосе”. И на двата знакови обекта кандидатът на ГЕРБ за втори мандат се яви с каска и кирка в ръка. Иван Тотев показваше видимите резултати за четирите години управление и чертаеше впечатляващи проекти за втория си мандат. Усилена работа демонстрираха и кандидатите за районни кметове от ГЕРБ - те също запрятаха ръкави и грабваха кирките и лопатите.

В същото време опонентите громяха Тотев и ГЕРБ. Дори се стигна до сблъсък между служители на „Чистота” и активисти на Славчо Атанасов заради предизборни плакати.  На 5 октомври първият дебат за Пловдив по bTV мина без Иван Тотев, Здравко Димитров и Дани Каназирева. Патриотите откриха горещ телефон за сигнали срещу купуването на гласове, а Славчо Атанасов обеща да намали данъците, като стане кмет. Дани Каназирева поиска ясни правила и „отрязване на приятелските фирми”, абонирани за парите на Пловдив. А Здравко Димитров увери, че моделът „да решаваме заедно” е гаранция, че общината ще чува хората.

В предизборната битка влезе и мечетът на Недим Генджев. Слухът за строеж на нова джамия в „Столипиново” разпали страстите на политиците.

Дни преди вота „Марица” обиколи училища, за да провери достъпни ли са избирателните списъци. Оказа се, че всеки, който иска да прочете името си в регистрите,

трябва да си носи стълба и лупа

Преди да отидем до урните, на 25 октомври рано сутринта преместихме с час назад часовниците си. Дали новото време повлия на пловдивчани, или самите те не се повярваха на политиците, но на първия тур се явиха само 123 276 души. В нощта на 25 октомври стана ясно, че новият кмет ще бъде избран на  балотаж между Иван Тотев и Славчо Атанасов. Кандидатът на ГЕРБ беше подкрепен от 39,55%, а 21,12 % гласуваха за човека на Патриотите. Нито един от мераклиите за районни кметове не успя да пробие на първи тур. Седмица по-късно спечелиха хората на ГЕРБ във всички райони с изключение на „Южен”, където Борислав Инчев събра много повече гласове от конкурента си.

7 партии влязоха в Общинския съвет, а ДПС и Атака останаха без свои представители. ГЕРБ взе 18 мандата, от Коалицията на Славчо Атанасов - 9, хората на Дани Каназирева и Здравко Димитров получиха по 6 места, БСП вкара едва петима души, Земеделски съюз „Александър Стамболийски”спечели 4 мандата, а Кауза Пловдив - 3. Преференцията пък разбърка партийните листи, спечелиха най-вече онези, чиито номера в листата съвпадаха с номера на партията.

А между двата тура тръгна

мощна подкрепа за Иван Тотев

Първи верността си към лидера на ГЕРБ обяви Георги Титюков, който призова привържениците на Кауза Пловдив за гласуват за него. Последваха го Дани Каназирева, Реформаторският блок, Земеделският народен съюз и други по-малки партии. Балотажът се проведе в Деня на будителите 1 ноември и след драматични обрати късно вечерта се разбра, че Иван Тотев печели. 

Октомври обаче не беше само с политика. Новият шеф на пловдивската полиция Христо Разсолков развъртя метлата още в първия ден на месеца. Началникът на сектор „Пътна полиция” Радослав Начев бе освободен от поста, а 20 дни по-късно мястото му официално зае Николина Недева-Джамбова. 

На 1 октомври дойде новината, че поредицата „Когато Пловдив беше Меката на BG” рока на репортера на „Марица” Добринка Димова е сред избраните седем заглавия по програмата на община Пловдив за финансиране на книги на пловдивски автори и важни за града издания. На 17 декември бе премиерата на книгата.

На 7 октомври гръмна скандал в Синя зона. Колата на столичния юрист Георги Вълчанов беше закопчана със скоби в Пловдив въпреки пуснатите 5 есемеса за паркиране.

В продължение на пет дни от 19 октомври пък се виеха

 дълги опашки пред Природонаучния музей.

Пловдивчани имаха възможност да гледат безплатните прожекции в новия 3 D планетариум, а Цирк „Балкански” разпъна шапитото си в „Тракия” за радост на малки и големи свои почитатели. Британецът Крис Норман взриви "Колодрума" на 19 октомври вечерта. Три дни по-късно вестник „Марица” откри уникална фотоизложба на Главната - „Пловдив през годините”. 

Октомври не мина без инциденти. На 20-и незаконна двуетажна къща се срути в „Столипиново”, за щастие се размина без жертви. Същия ден 8 автомобила осъмнаха в „Кючук Париж” с нарязани гуми. Вечерта пък три жени и малко дете пострадаха в адска катастрофа в квартала. Пловдивският бизнесмен Николай Юруков беше нападнат и пребит жестоко с метални тръби, а и.д кметът на Куклен Илхан Кадир пострада тежко в жестока катастрофа. 50 души пък бяха евакуирани от домовете си в Горни Воден, след като огромен къс скала се откърти и къщите им увиснаха над 10-метрова пропаст. 

.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ПО ТОЧНО

ПО ТОЧНО

22.12.2015 | 13:34

ГОЛЯМОТО ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИ ,НЯМА ДЪРЖАВА

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?