2374

Обречен ли е референдумът на ИТН? Говорят експертите

Референдумът на ИТН изглежда обречен, но събуди бляна за бащицата на държавата.

Ето какво казват експертите по въпроса:

Политологът Слави Василев: Сегашната система позволи Борисов да управлява като Тато

Политологът Слави Василев говори от доста време, че парламентарната демокрация е изчерпана. „Парламентарната форма на управление е замислена като контрапункт на тоталитарния режим на Живков. За съжаление, тази многопартийна система взе да се развива по балкански. Парадоксално звучи, но тя се превърна в нова форма на еднолично управление. Концентрацията на власт на министър-председателя е толкова голяма, че наподобява тази от едно време. Тя бе много видима по времето на Бойко Борисов”, казва Василев.

Той предлага да преминем към политическа система, в която принципът на разделение на властите е много по-подчертан. Единствената позната в политологията политическа система, където това е така, е т. нар. „демократичен президентски режим”. При него изпълнителната власт е в ръцете на един пряко избран президент. Тази власт се конкурира пряко от друга институция - законодателната власт, която се осъществява от парламента. Съдебната система е трети стълб и тя е независима. „Нямам идея за каква президентска република говори Слави Трифонов, но ако се окаже, че тя не е от типа на Беларус, Русия или Турция, а е от типа на САЩ и Франция, аз бих подкрепил инициативата и референдума на Слави”, казва Василев.

Политологът Георги Киряков: Няма как партиите сами да си отрежат клона

Очевидно е, че ИТН прави това единствено с предизборна цел - вероятно от неистово желание да увеличи популярността си. Дори да бъде позволен референдумът заради въпроса и начина на задаване, не е сигурно дали ще събере тези подписи. Това не е Слави Трифонов, който инициира референдум с президентските избори при първия мандат на Радев. Не е сигурно, че народът ще припознае ИТН като партията, която бе раздвижила политическото блато. ИТН са наясно, че на следващите избори могат да получат и под 1% от гласовете.

За говорители по темата пускат хора, които нямат никакво понятие от конституционализъм и конституционно право. Ако се свика Велико народно събрание, там ще влязат тези партии, които са в последния парламент. И те ще решават дали да се променя формата на управление, а не ИТН. Това означава и самият президент Радев да инициира създаване на партия, която да събере мнозинство и то квалифицирано, което е малко невъзможно.

Д-р Борислав Цеков: Конституционният съд ще спре допитването

Маргинална партия с маргинални идеи. Така бих коментирал предложението за референдум на ИТН. Промяната на съотношението на властите е изключително от компетентността на ВНС, която никой друг, включително национален референдум, не може да изземва. Това повелява конституцията, така че и да се опитат да събират някаква подписка, Конституционният съд ще я спре. Както навремето спря част от въпросите за национален референдум, който пък бе иницииран от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Няма да има такъв референдум, каквото и да си приказваме на политическо и махленско ниво.

Настоящият парламент не може да прави промени в съотношенията на властите, които са определени от конституцията. „Само Великото народно събрание може да ги направи - така че каквито и заявки да има, реалностите и действащата уредба са в тази посока”, смята д-р Цеков.

Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг: Най-много 15% от българите искат подобна промяна

Промяната на разпределението на властите в посока президентска република е малко вероятно. Преди са правени изследвания и хората, които подкрепят идеята, не са повече от 15 процента. Ако има някаква силна кампания, хайде, ще станат 20%! Няма как да станат повече. Не казвам, че подкрепата за президентска република е изключено да успее, но да речем, вероятността е близка до нула. Впрочем такава е и вероятността за провеждане на самия референдум, казва Юлий Павлов.

Той смята, че с така формулиран въпросът, партията на Слави Трифонов прави опит да се заобиколи забраната за провеждане на референдуми да е от компетенцията на Велико народно събрание. По същество този въпрос не би трябвало да бъде допуснат от Конституционния съд, убеден е Павлов.

Любен Дилов-син, ГЕРБ: Вече две години не сме парламентарна република

„България вече от две години е президентска република. Човекът, който има пряк интерес от перманентна парламентарна криза, е Румен Радев.“ Това заяви народният представител от ГЕРБ Любен Дилов-син по повод внесения референдум от "Има такъв народ". 

"Искането предвижда това, което прави президентът и в момента. Назначава министър-председател, назначава министри и те не се отчитат пред никого. Имайте предвид, че тези министри, които идват на изслушвания и парламентарни питания, го правят само от добро възпитание“, каза още Дилов-син.  

По думите на Дилов-син, поглъщането и разпиляването на БСП  е стратегическа цел на президента.

„Той пробва с „Продължаваме промяната“, но те вместо левица се оказаха леваци и не можаха да му изпълнят проекта“, коментира още депутатът. "В момента сме президентска република, извън тази полушега и полуистина - България не мисля, че ще стане президентска, защото няма и партия, която да излъчи 2/3 мнозинство, с което да вземе такова решение", коментира темата и съпартиецът на Любен Дилов-син от ГЕРБ Тома Биков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
мафиотско-партийна система

мафиотско-партийна система

25.01.2023 | 12:07

Единствения начин да се оттървем от модела "ПАРТИЯ И ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ" е Президентската Република. Тогава, Партиите-ОПГ няма да могат да крада милиарди, защото няма те да назначават изпълнителната власт. А Президентът, избран ПРЯКО от НАРОДА ще назначава и уволнява министрите!

Отговори
3 4
Треперят кучета чиииифутски От демокрацията им

Треперят кучета чиииифутски От демокрацията им

25.01.2023 | 11:00

И що въ тресе страх га чуете думичката Референдум Що са пооооосирате от страх на гласа Народен Що треперите като бъхтани кучета сякаш че ще ви качват на конските вагони и ще ви пращат при чичко Хитлер като материал за сапун Спокойно бе И тук ще направим от вас сапун Само спокойно Чичко Путин е вдигнал самолетите вече и иде Иде за вас Не за нас

Отговори
5 6
Драган

Драган

25.01.2023 | 11:09

Бързо лекарствата.

Отговори
7 2
Комунист

Комунист

25.01.2023 | 10:58

От левица е леваци най-отбира Дилов -син иначе по рождение червен. най-младият делегат на 14 тия конгрес на БКП след дворцовия преврат е местен като пешка на шахматна дъска, обходил целия политически спектър, хамелеон който обслужва кукловодите си.

Отговори
8 0
80% дебили

80% дебили

25.01.2023 | 10:34

Бойко, Кирчо, Костадин, Корнелия,Ристю, Янев харесват това

Отговори
3 4
Истината

Истината

25.01.2023 | 10:29

Обречените са И.Т.Н.

Отговори
21 2

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?