49

Обрат: Събарянето на МОЧА се отлага заради липса на документи

Преместването на склуптурите от Паметника на Свъветската армия и премахването му от Княжеската градина в София няма да се случи тази година. Причината е, че липсват проектни документи, които да дадат информация за него и съответно инженерите да пресметнат какво е нужно за преместването.

Това стана ясно от съобщение на областната управа на София-град.

"От отговора на Националната галерия става ясно, че евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи. Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект. По данни от Националната галерия, към момента не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника - данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на „Паметника на Съветската армия“, съобщиха от областната управа.

"Както вече ви информирахме, тази документация беше изискана от Столична община. От получения отговор става ясно, че необходимите книжа не са открити "след извършена служебна проверка в технически архив на направление "Архитектура и градоустройство", както и че има допустима процедура по възстановяването им. Обърнато е и внимание на издадената заповед на главния архитект на столицата от март тази година за премахването на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надиса от Паметника, както и ограничаването на достъпа до обекта.

Спазвайки стриктно буквата на закона, както и поетите ангажименти пред жителите на града, областният управител на област София г-жа Вяра Тодева предприема необходимите действия за възстановяване на проектната документация на Паметника, както и за изследване на възможността скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната галерия.

С оглед на времето, което се изисква за приключване на процедурата, към днешна дата областната администрация не може да се ангажира с конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година", гласи още съобщението.

Паметникът бе деактуван от публична в частна държавна собственост преди две седмици. А областната управа пое ангажимента да премести фигурите от него в музея на социзкуството. За да пазят паметника палатков лагер заформиха леви симпатизанти и привърженици на "Възраждане".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
лимбо

лимбо

11.08.2023 | 21:03

Обичайните заподозрени саботажници , но ся са охранени и деистват протоколно .Сигур са отлага за зимата , когато студа прогони къмпинга и охлади страстите

Отговори
0 0
Тия сега напразно опнаха палатките и се пържат в пека

Тия сега напразно опнаха палатките и се пържат в пека

11.08.2023 | 18:35

Могат да си седят там до НГ,ако щат

Отговори
3 0
Филибето

Филибето

11.08.2023 | 19:49

Иде ред и на Альоша

Отговори
3 1
Американец

Американец

11.08.2023 | 18:35

Да ви се ИЗМОЧАМ в устенцата смотани американодупелизци.

Отговори
3 3
пишещ

пишещ

11.08.2023 | 18:21

Както казва народната поговорка *Мотаят се като луда кадъна!*

Отговори
1 0
Що, пък не?

Що, пък не?

11.08.2023 | 15:15

Ами, да разрушат тогава и НДКато. И то е строено по времето на соца, и е комунистически символ. Всичката Мара втасала та, и до паметниците опряха. Какво им пречат, не мога да разбера? Ей, по-гламави управляващи България никога не е имала.

Отговори
9 8
Невъзпитан

Невъзпитан

11.08.2023 | 15:13

И ко прайм ся ?!

Отговори
3 0
Магарев смуче на Зиленийский

Магарев смуче на Зиленийский

11.08.2023 | 14:33

Не барайте паметниците, хохолски мръшляци

Отговори
8 8
хохол

хохол

11.08.2023 | 15:19

Сус бре,малоумний!

Отговори
3 3
Лапай бе

Лапай бе

11.08.2023 | 16:31

Укромастио

Отговори
3 2
скапана шорошояда

скапана шорошояда

11.08.2023 | 14:32

има съкръщения колеги, не се напъвайте толкова!

Отговори
4 3

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?