2374

Обединени! Стотици ринат кал в Карловско, сред тях Деси Радева и Йордан Йовчев

В днешния празничен ден стотици българи от цялата страна показаха с действията си, че надписът на сградата на Народното събрание - "Съединението прави силата" - не е просто една фраза. Над 600 доброволци с лопати, кофи и ръчни колички пристигнаха в карловските села Слатина, Богдан и Каравелово, за да помогнат на пострадалите от бедствието хора.

"В деня на Съединението българи от цялата страна се обединиха и дойдоха в Каравелово, за да помогнат на пострадалите от бедствието хора", каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Там бе и премиерът Гълъб Донев, който провери на място действията на институциите и обеща държавна помощ под формата на средства и строителни материали.

След наводнението на място пристигат поне по 100 души дневно. С координацията на доброволците в село Каравелово също на доброволен принцип се заема Ивайло Гагов.

"Първо честит празник на всички българи. Какво да ви кажа - аз съм потресен, такова нещо не съм виждал. Но има такава вълна от съпричастност и от първата минута на бедствието започнаха да се обаждат стотици българи", сподели той.
 

В селото реката продължава да тече по улиците, но на помощ са пристигнали голяма група доброволци от Хасково и София. Сред тях има лекари, хореографи и компютърни специалисти. Площадът пред кметството пък се е превърнал в пункт за получаване на помощи.


"Днес имаме удоволствието да изпълним думата съединение с истински смисъл. Стотици българи помагат на хиляди други българи, а и не само българи. ... За 18 часа успяхме да съберем много средства, благодарение на добрината на много хора. Закупили сме 500 чифта ботуши, 650 лопати, 1200 кофи, хиляди ръкавици, 65 строителни колички и осигурихме един верижен багер. ... Ще вървим от спешното към важното и на следващ етап ще помогнем на хората, които са предимно възрастни и нямат големи материални възможности. Те сега са останали без нищо, а нямат и спестявания", заяви пред БНР Никола Рахнев, основател на "Гората.Бг" и "Прегръдки от България", един от организаторите на групите доброволци, помагащи на хората в пострадалите села Каравелово и Богдан. 

 

В село Слатина речното корито вече е издълбано и водата не залива имотите. Сред доброволците там от вчера е и съпругата на президента Десислава Радева, съобщи Plovdiv24.bg. Тя отказа да говори пред журналисти, като единствено заяви, че не е дошла за медийни изяви, а само за да помогне на хората.

Снощи Радева нощува в селото при доброволците в отредените за тях от кмета места, а тази сутрин към групата се присъедини и звездата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев. 

"Това е трагедия. Виждам, че хората пък имат дух. Тъжно е, като видиш какво бедствие се е случило. Хората са добронамерени и загрижени един за друг. Надявам се, че ще се вземат бързи мерки. Най-важното е да дадем кураж на хората", каза пред bTV олимпийският вицешампион от Атина.

Според Йордан Йовчев е важно да осмислим какво ни се случва и да станем по-добри.

Зам.-кметът на Карлово Данка Люртова посочи пред Нова телевизия, че основна задача в село Богдан е вкарването на реката в коритото на дерето. Пристигнали са около 200 доброволци. На терен в понеделник са работили четири верижни машини и шест багера, които са разчиствали улици и дворове. Комисия се е заела с описването на пораженията във всяка къща.

Тежката техника влезе и тази сутрин в дерето, за да се опита за пореден ден да проправи път на водата, идваща от Балкана. След оттеглянето на водите от домовете на най-пострадалите хора се появи и нуждата от материална помощ. В Богдан живеят около 800 души. Пряко и косвено засегнати от водното бедствие са около половината от хората.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Гледам новините

Гледам новините

06.09.2022 | 20:53

Я ми ги покажете с лопата.

Отговори
2 0
Популисти сър

Популисти сър

06.09.2022 | 19:19

Сринаха държават и окрадаха парите на хората а сега излезнали да се перчат пред телевизиите, видите ли ние помагаме. Срам

Отговори
4 4
Лален

Лален

06.09.2022 | 18:44

Честит празник Българи! Сега се пребирам от кошмара Каравелово, колкото ми бяха силите ринах и отводняваха в една къща заедно с още двайсетина момчета и момичета. Днес усетих духа на съединението в калта и водата. Да живее България!

Отговори
10 0
Владо

Владо

06.09.2022 | 16:38

Така е като някой не си е свършил работата доброволци ще я вършат

Отговори
13 0
Западняк

Западняк

06.09.2022 | 15:51

Аз съм умен и ваксиниран красив, не съм прост комунист, за да рина кал!

Отговори
2 16
Да бе,разбрахме те!

Да бе,разбрахме те!

06.09.2022 | 18:28

Ти си си от уличната сган на жълтопаветниците,”умно-красивите”.То добре,че не идваш,тротоарна кал,ще се слееш с пейзажа.Току-виж някой те изхвърлил с кофата.

Отговори
10 0
Деса Поетеса

Деса Поетеса

06.09.2022 | 14:42

Облякла съм си най кичозната ролкя нека всички ме видат как фърлям кал с лопатата

Отговори
2 20
до Деса Поетесата

до Деса Поетесата

06.09.2022 | 15:11

Не си нито Деса, нито Поетеса. Ти си едно нищожество, което се надсмива над собственното си невежество. Срамота.

Отговори
23 2
676

676

06.09.2022 | 16:04

Тя е извадка на умнокрасивите соросоиди косуматори

Отговори
7 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?