2374

„Ню Йорк таймс“ публикува статия за родопската теснолинейка

Статия за родопската теснолинейка е била публикувана в „Ню Йорк таймс“. Това съобщиха от Сдружението“ Родопската теснолинейка“, което даде живот на 100-годишната жп линия Септември-Добринище с поредицата инициативи и ентусиазма на един млад човек-Кристиан Ваклинов, чийто корени са от Пазарджик.

Историята на жена от Абланица е в основата на разказа за малкото влакче, което освен, че се е превърнало в атракция, е основен начин за превоз на много голяма част от хората живеещи в около релсите.

Теснолинейната линия по маршрута Септември-Добринище е включена в списъка с най-интересните железопътни линии в Европа, публикуван в Пътеводителя за Европейските железопътни разписания, издаден от германските железници (DB). Средната скорост, развивана от теснолинейната композиция по маршрута е 40 км/ч.

Линията преминава през множество живописни кътчета с многобройни тунели и мостове. По трасето се намира гара Аврамово, която е най-високо разположената гара на Балканския полуостров – на 1267 м надморска височина. Железопътната линия е с междурелсие 760 мм и дължина около 125 км, като започва от Горнотракийската низина, преминава през западните Родопи и Аврамовата седловина,разделяща Рила и Родопите и достига разложкото поле в подножието на Пирин.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Свидетел

Свидетел

18.11.2021 | 06:29

Гарантирам, че 99% от американците не са чували за България и нямат представа къде се намира. Категорично не им пука за нас, че и за Европа. Нека не си създаваме илюзии - за тях Европа е далече и изобщо не се интерисуват. Но ако имат някакъв интерес - не изпускат момента... Чисто потребителско общество - в събота и неделя пред телевизора /за мачовете по бейзбол и баскетбол/ с бирата и пицата.

Отговори
2 2

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?