НСО не казва защо охранява Доган

Какво налага охраната на Ахмед Доган са попитали шефа на НСО Димитър Димитров депутати от Парламентарната комисия по отбрана. Шефът на Националната служба за охрана не бил дал и конкретна информация. Станало само ясно, че тя се определя от шефа на НСО и от генералния комисар на МВР на база получени сигнали.

 Според Димитров на Доган се осигурявала охрана по местодомуване, транспорт и лична охрана. Така официално не стана ясно защо така наречените „Сараи на Доган" в Бояна, където живее лидерът на ДПС, се охраняват отвън и защо той има и лични бодигардове. Слухове, плъзнали в публичното пространство, свързаха засилената охрана с неуспешен опит за атентат, което никога не бе потвърдено. След края на заседанието Волен Сидеров съобщи, че не е останал удовлетворен от получения отговор.

 Димитър Димитров констатира, че сред депутатите има принципна нагласа най-после да бъде приет отделен закон за НСО. Въпросът за регламентирането на дейността на службата е висящ от началото на прехода, като в момента статутът на НСО и на Националната разузнавателна служба (НРС) е разписан едва в няколко текста в Закона за отбраната.

Въпреки заявлението на ген. Димитровq депутати от комисията посочиха, че са скептични за приемането на новия закон. Основният въпрос бил на кого да бъде подчинена службата - на президента, както е в момента, или на изпълнителната власт. След заседанието на комисията Волен Сидеров от Атака коментира обаче, че НРС и НСО трябва да преминат към изпълнителната власт, което да бъде отразено в нов закон.

 Ген. Димитров Димитров посочи, че има затруднения в работата на НСО заради недостатъчния бюджет. Най-тежко било положението с осигуряването на специализирана техника и транспортни средства. Един брониран автомобил струвал около 400-450 хиляди евро, а с бюджет от милион, милион и половина лева не можело да се закупят такива. Друг проблем пред НСО била и липсата на полигон къде да тренират гардовете. Досега те използвали база „Божурище", но имотът бил заменен от Министерството на отбраната.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?