3906

Няма кой да работи! На 100 пенсиониращи се - едва 66 българи започват да се трудят

Видинска община е рекордьорът на Европа по смъртност, толкова умират само в африкански области със СПИН и война

България е с изключително лоша демография и това едва ли е тайна за някого. Зад притеснителните цифри обаче има и оптимистични нотки. Гергана Паси организира интересно събитие по темата, на което главен лектор беше доцент Георги Бърдаров от СУ. Той е географ по образование, но познат и като общественик, писател, автор на популярния разказ "За петата ракия или колко е хубав животът".

доцент Георги Бърдаров

Присъстваха Соломон Паси, съпруг на организаторката, бившите министри Меглена Плугчиева и Асен Меджеджиев, а настоящата власт беше представена само от депутата Искрен Арабаджиев (ПП). Известни наши лекари, журналисти, преподаватели се включиха в дискусията, като  най-остри реакции предизвика изказването на Николай Василев, бивш вицепремиер и кандидат за министър-председател в проектокабинета на Слави Трифонов. Икономистът се прочу най-вече с идеята да стимулира раждаемостта, като държавата дава по 20 000 лева на дете. Но всичко по реда.

България не излиза от тройката по лоши демографски показатели през последните години. Уви, не само в Европа, но и в света. С 2 милиона души е намаляло населението ни  само през последните 30 години. Бройката на жителите не е толкова тревожна сама по себе си, уточни, доцент Бърдаров, тъй като на територията на нашата държава отлично могат да живеят и 3, и 6, и 8 милиона души. Лоши са други показатели.

На първо място - България е водеща по преждевременна смъртност. И друго важно - структурата на населението е с ужасно голям процент пенсионери. И тук само за 21-22 години картинката се е обърнала драстично. Ако преди на 100 пенсиониращи се българи са "влизали" 124 работещи, то сега средното число на последните е 62. Или над два пъти са намалели хората, създаващи продукт.

Все пак за последната година има лек оптимизъм. Бройката на влизащите на пазара на труда е 66 срещу 100 пенсиониращи се.

Ниска раждаемост и ускореното застаряване са характерни за България, но и за целия свят. Тези два фактора не би трябвало да бъдат чак толкова тревожни. Доцент Бърдаров даде пример, че всички данни сочат как през 2065 година населението на планетата ще достигне своя пик. След това ще започне намаляване поради куп естествени фактори.

Интересното е, че мнозина дават пример Унгария и Орбан като пример за стимулиране на майките да раждат, но в момента ние сме пред тях като раждаемост и на трето място в ЕС. Дама от залата, омъжена в Унгария, припомни, че и там има демографски срив, тъй като мнозина бягат, недоволни от управлението.

Чисто български проблеми обаче са много високата преждевременна смъртност  и дефицит на активно население. Също така демографски дисбаланс между отделните области. Около 85 процента от ромите са неграмотни, стана ясно от лекцията на доцент Бърдаров.

Интересни данни бяха извадени при застаряването на света и България. През 1900-ата година средната продължителност на живота в Испания е била 34 години! Сега там живеят най-много в целия ЕС - средно по 83,4 години. Пак през 1900-ата година в България хората са живеели средно 40,2 години, а сега 71,8. Но испанците имат добра структура на населението, докато нашето е в голям процент след активна възраст.

Ужасяващо е положението със смъртността, която се измерва в промили - -брой починали на 1000 души средногодишно население. Тук сме първи в ЕС, а след 2019 година и в целия свят със средно 21,7 промила. Направо са трагични данните за Северозапада, най-вече Видин, и Ловеч, където има общини с по 30, 40 промила. Абсолютен рекордьор в цяла Европа е Бойница. Малката община се намира на границата със Сърбия, на 35 километра от Видин. Там смъртността е 50 промила. Доцент Бърдаров заяви, че подобни показатели могат да бъдат открити само в някои области на Африка, където има епидемии от спин или други смъртоносни болести. Или военни конфликти.

Ако не се вземат мерки, през 2050 година около 60 процента от територията на България ще е демографска пустиня. Това означава даден район да бъде толкова слабо населен, че населението да не може да се възпроизвежда само. Никаква изненада, област Видин е рекордьор по отрицателен прираст.


Доцент Бърдаров е оптимист, че България може да се рестартира демографски. Ученият посочи 7 фактора. На първо място е образованието, като даде за пример финландски и ирландски модел. След Втората световна война ирландците са били на дъното с 80 пр. емигрирало население. Правителството залага огромни пари за образование, въпреки критиките на опозицията, че това ще прецака бюджетът. За години страната се оправя демографски, после икономически, а в момента служи за пример. Втората точка е реализация на младите хора, а трета доходите, които да задържат хората у нас. Следва инфраструктура, но не само пътища, а  болници и училища.

Петата точка на рестарта е социална сигурност и справедливост, защото българинът е изгубил чувството за последното. И тотално не вярва в държава и институции.
 
 Шестият момент е да бъде водена проактивна миграционни политика. Доцент Бърдаров е защитник на тезата, че България трябва да приема квалифицирани специалисти от цял свят, независимо от кой континент, раса или религия. Той наблегна на хората с български произход от Украйна и Молдова, които и без това търсят къде да избягат заради руската инвазия и заплахата от нейно разширение. От срещите си по цяла Европа той е убеден, че нашите емигранти там не са скъсали връзката с България и голяма част биха се върнали. 

И разбира се, на седмо, но не на последно място е здравето на нацията. Българите продължават да умират млади заради лоша профилактика и вредни навици.

Ученият и писател препоръча за начало да спрем да повтаряме на младите как не всичко в България е лошо и черно, пък после да се чудим защо искат да бягат. 

Остри реакции предизвика последвалата реч на Николай Василев, бивш вицепремиер в кабинета на Симеон Сакскобурготски. Преди седмици той предложи 20 000 лева на родени дете. "Направо да ги вдигаме на 50 000", подхвърли с ирония депутатът Арабаджиев. Соломон Паси също контрира, че няма нищо против стимули, но като в Китай - само на висшисти. Така няма да се дават пари на хора, които не са внасяли данъци.

Николай Василев беше песимист, че държавата не прави нищо и България ще изчезне до честването на своята 1400-а годишнина. Той даде пример, че у нас абсолютният рекорд от 200 000 родени деца е веднага след Втората световна война. По време на соца бройката е устойчиво над 100 000. Сега е паднала до 55-56 хиляди, като при над 20 000 от тях майчин език не е българският.

Той разкритикува, че в бюджета има нула лева за демография, тъй като за него няколко милиона по темата са чиста нула, а трябва да се започва от сума като милиард. И заяви, че хвалбите на кабинета как сме вече трети по раждаемост в ЕС са алабализми. Коефициентът ни от 1,78 родени деца на жена във фертилна възраст е хубав, но измамен, сподели Василев. Според него просто преброяването е "изчистило" данните на реалния брой жени, които са във възраст, способни да раждат. Тяхната бройка е била намалена драстично и оттам идва високият коефициент. 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
С ИИ щестават

С ИИ щестават

18.01.2024 | 19:42

С ИИ щестават все по-малко! По трудно ще е със санитарките!

Отговори
3 1
Айше

Айше

18.01.2024 | 19:06

За по малко от 3000 лева работа не бара ич

Отговори
9 0
Така било е!

Така било е!

18.01.2024 | 18:35

Така било е и ще Бъде! След като Държавата те Краде!

Отговори
6 1
Логочно

Логочно

18.01.2024 | 18:28

Българите зад граница са икономически емигранти! Тъй, че липсата на работна ръка е заслуга и на политиците, но и на идиотите "бизнесмени". Те са една от причините за обезлюдюването на страната! Политиците си затварят очите за дерибеите чорбаджии и резултата е налице. Лошото е, че ще става още по-зле!

Отговори
12 0
Запозната

Запозната

18.01.2024 | 17:54

Докато не се децентрализира управлението в страната няма да има ефект. Другият проблем е липсата на медицинско обслужване и междуградски транспорт. Ако веднъж седмично има автобус с който да се стигне до лекар, аптека, детска градина и училище как ще има деца. Младите дори и в общински център не могат да отидат да работят ако нямат личен автомобил. Но много малко от управляващите са обикаляли в тези райони, а те са много в страната.

Отговори
7 0
Уф...

Уф...

18.01.2024 | 17:46

С тези заплати и пенсии ние едва оцеляваме!С пенсийката от 600лв ,след ,като платиш ток,вода,лекарства....Някой от тези "загрижени" трябва да поживее!

Отговори
10 0
123

123

18.01.2024 | 17:32

За заплати с които нищо не можеш да направиш няма кой да работи.

Отговори
14 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?