Ново разследване за пране на пари! Спряха голяма сделка на Арабаджиеви

Специализираната прокуратура е започнала ново разследване за пране на пари и съмнителни сделки около бизнеса на Ветко и Маринела Арабаджиеви в края на 2020 г, съобщава 24 часа.

По сигнал на финансовото разузнаване на ДАНС е запориран един от хотелските комплекси на фамилията, който е трябвало да бъде апортиран в ново дружество.

Разследват се и сделки с основание предварителен договор за продажба на наследство, който е бил обявен за нищожен от Софийския градски съд, но е използван за плащания към трети лица.

Трите сюжетни линии са описани в определение на Апелативния специализиран наказателен съд с дата 22 декември. От него става ясно, че управителят на “Захарен комбинат Пловдив” АД Петьо Стойков обжалва запор на 19 апартамента и ресторант, чиято възбрана съдът е допуснал по искане на Специализираната прокуратура. Имотите са в курортния комплекс “Хасиенда бийч” до Созопол, чието строителство започва през 2008 г. и приключва през 2019 г. Курортът е в активите на “Захарен комбинат Пловдив” АД. Последното дружество е собственост на офшорката “Лавана”, контролирана от Арабаджиеви.

“Хасиенда бийч” е с разрешение за ползване от лятото на 2019 г., когато много от имотите на Арабаджиеви вече бяха запорирани по първото разследване срещу тях. 

СНИМКА:
ВИКТОРИЯ ГРУП
СНИМКА: ВИКТОРИЯ ГРУП
 
“Хасиенда бийч” е с разрешение за ползване от лятото на 2019 г., когато много от имотите на Арабаджиеви вече бяха запорирани по първото разследване срещу тях.
 
В края на миналата година е направен опит апартаментите и ресторантът да бъдат апортирани като непарична вноска в капитала на ново дружество.

Сделката е трябвало да се изповяда пред нотариус през ноември.

Операцията по апорта на имотите в ново дружество обаче е прехваната от ДАНС. След това е уведомена Специализираната прокуратура, че има съмнение за пране на пари. И апортът пропада, като е наложена и възбрана върху апартаментите и ресторанта, собственост на “Захарен комбинат Пловдив” АД.

За да уважи искането на държавното обвинение, съдът цитира и започналото ново разследване от 2020 г., според което “Захарен комбинат Пловдив” АД е част от дружества от типа “липсващи търговци” и “брокери”, чрез които организирана престъпна група върши данъчни престъпления. Пише също, че има съмнения за произхода на средствата, с които са изградени имотите в “Хасиенда бийч”.

Затова е наложена и възбраната за сделки с тях по Закона за мерките срещу изпиране на пари, която “Захарен комбинат Пловдив” обжалва. 

Това обаче не е единствената сделка, която се разследва по новото досъдебно производство от 2020 г. Проверяват се и десетки други, по които има движение на големи суми между свързани лица - подсъдимите по първото дело Петьо Стойков, Маринела Арабаджиева и Ветко Арабаджиев чрез фирмите “Захарен комбинат Пловдив” АД, офшорката “Лавана”, “Алис Инвест груп” ООД, “Красива Марица” АД и “М. А.” ЕООД със собственик и управител Маринела Арабаджиева.

Точно договор на “М. А.” ЕООД от 2018 г. е в основата на опита да се прехвърли “Хасиенда бийч” на ново дружество, става ясно от съдебния акт.

Още по темата четете тук.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
jjj

jjj

04.01.2021 | 12:43

А пък вие си ги пускайте!! Те "отвътре" си въртят далаверите и с поставени лица си продават хотелите - пълна конфискация на цялото имущество в полза на държавата!! Това е, а не прокурорите и съдиите да протакат, за да видят колко ще им "бутнат" за да ги пуснат на свобода!! Е - пуснаха ги!!

Отговори
12 1
Истина

Истина

04.01.2021 | 12:36

Прокуратурата ако се разрови още по надълбоко в тази гну.сна фамилия Арабаджиеви ще затъне в още по големи лай.на . Всичко около тази фамилия е престъпление - всичко . Офшорки през Кипър пране на пари данъчни престъпления в огромни мащаби продадоха Виктория Палас.на другите закоравели престъпници Маргините , през захарна фабрика в Пловдив да не говорим големият им син какви данъчни престъпления върши през десетки лица поставени да контролират ресторантьорския му “ бизнес” в Пловдив който се прикрива от общината и местните престъпници - от съда прокуратурата и местните НАП НОИ и всички др. Институции . Просто държавата не иска да работи поради огромни рекети и рушвети които получава от такива престъпни фамилии . Някой тъ-панар казва — МИ КАТО ИМАШ ИНФО ПУСНИ СИГНАЛ КВО СЕ ПЕНИШ . Къв сигнал да пуснеш бе ма-гаре ?? Като на този който трябва да пуснеш и да ги разследва снощи е ял и пил с тях цяла вечер . Да не говорим и за офшорките на другия перач на пари от Медлайн - голденбурга Енчев .. всичко в Пловдив е пълен ЛЕШ - навързани са Организираната престъпност с властите . Дори в Колумбия през 90те е нямало такъв КОРУПЦИЯ а от ЕС всичко се знае ни се правят на ударени и улави щото имат по важни неща са правят- да развращават и унищожават жялата раса морала културата да вкарват мернилки от Африка и да мерят крувината на краставиците докато измислят 18464 пол

Отговори
17 2

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?