4232

Ново 20! Връщат таймерите по светофарите, влиза "мигащо" жълто за ляв и десен завой

Секундарните броячи, които показват след колко време светофарът ще светне зелено, се завръщат. Това предвижда нова наредба за светофарите, публикувана за обществено обсъждане от МВР, Министерството на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството.. Според експерти броячите намаляват тежките ПТП-та с до 50%. 

Проектът предвижда още допълнителни светлинни секции с мигаща жълта светлина за повишаване на вниманието на шофьорите при извършване на ляв или десен завой, когато трябва да пропуснат друг участник в движението (при пресичане на трамвайна, велосипедна и/или пешеходна инфраструктура).

Във въпросния проект се говори и за създаването на нов алгоритъм за определяне на необходимостта от въвеждане на отделен разрешителен сигнал за автомобилите, завиващи наляво. Той определя критерий за проектантите при вземане на решение за отделяне на левите завои, базиран на статистика за пътнотранспортните произшествия и съотношението на конфликтните потоци на съответното кръстовище. Записано е, че ако на едно кръстовище за последните 12 месеца са станали повече от три катастрофи на движещи се направо коли с такива, завиващи наляво, то това е основание да се прави отделна секция на светофара за ляв завой. 

В проектното предложение е включено да се определи  единен размер и вид на светофара за регулиране на движението на велосипедисти. "По-малкият диаметър, определен за светофарните секции на светофарите ще намали възможностите за объркване на шофьорите при възприемане на светлинните сигнали", категорични са експертите. .

Също така се въвежда възможността стълбовете и конзолите, на които се монтират светофарите, както и средствата, използвани за закрепването им, да бъдат в жълт цвят, което да подобри тяхната видимост.

С предложенията в проекта се създава възможност за комбинирано регулиране на пешеходци и велосипедисти, с оглед редуциране на евентуалния брой на използваните светофари. Определя се и височината на инсталиране, както и функционалностите на бутоните за пешеходци. Включена е забрана за използването на зелен и червен цвят на светлината, излъчвана от бутоните, за да не предизвиква объркване у шофьорите.

Въвеждат се и изисквания, които да улеснят използването на бутоните за пресичане от хора със зрителни увреждания, като се създава възможност за предоставяне на допълнителна информация чрез тактилни знаци и/или брайлово писмо.

Ще има и изискване звуковият сигнал, придружаващ разрешителния сигнал за пресичане, да има различен звук и/или различна продължителност на звука и/или на паузата в различните посоки на пресичане, което да доведе до по-добра ориентация на хората със зрителни увреждания при пресичане на кръстовище.

Периодът за обществено обсъждане на наредбата е до 25 април. Становища и коментари могат да бъдат изпращани на електронния адрес на Центъра за административно обслужване: [email protected].

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
15 коментара
БЪЛГАРСКИ ИЗРОДИ

БЪЛГАРСКИ ИЗРОДИ

29.03.2024 | 19:44

А СЕГА ВИКАЙТЕ КОЛХОЗНАТА С ВИНЯ, ЧИ ФУТИТЕ, ПОДЧОВЕЦИТЕ... ДА ВИ СПАСЯТ ОТ МЕН! :)

Отговори
0 1
ЩЕ ВИ ДАМ АС ЕДНИ ИЗБОРИ!

ЩЕ ВИ ДАМ АС ЕДНИ ИЗБОРИ!

29.03.2024 | 19:41

ПРОКЛЕТИ ЖИВОТНИ! УТРЕ И МЕН ЩЕ ИЗБИРАТЕ! АМА ОТ КОЛОВЕТЕ, НА КОИТО ЩЕ ВИ НА БИЯ ЖИВИ1

Отговори
0 1
ВСИЧКО ЩЕ ИЗГОРИ НА ПОЛЕТО

ВСИЧКО ЩЕ ИЗГОРИ НА ПОЛЕТО

29.03.2024 | 19:37

ОТ КАНАВКИТЕ, ЩЕ ЛОЧИТЕ, ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЩЕ ВИ СМАЖЕ ОТ БОЙ, КЪДЕ ВИ ХВАНАТ, НО ЩЕ СТАНЕ, КАКТО СЪМ ЗАПОВЯДАЛ!

Отговори
0 1
ЗАПОВЯДАЛ СЪМ ДА НЕ ПРАВИТЕ ИЗБОРИ

ЗАПОВЯДАЛ СЪМ ДА НЕ ПРАВИТЕ ИЗБОРИ

29.03.2024 | 19:34

И КАТО ТАКА, СЕГА ЩЕ ВИ ИЗКРИВА ЦЯЛОТО СТАДО ОТ БОЙ И ЧАНЧ! И ТАКА ДОКАТО ИМА И 1 ЖИВ БЪЛГАРСКИ ИЗРОД, КОЙТО НЕ МЕ ЧУВА!

Отговори
0 1
А ОТНОСНО НЕЩО ЗАПОВЯДАНО,

А ОТНОСНО НЕЩО ЗАПОВЯДАНО,

29.03.2024 | 19:29

ЩЕ СТАНЕ, ДОРИ АКО ТРЯБВА ДА ВИ ИЗКОРМА ИЛИ НАБУЧА ЦЯЛОТО СТАДО НА КОЛОВЕ И САМО 1 ДА ОСТАНЕ!

Отговори
0 1
СВЕТИ ГЕОРГИ ПЕ ДЕРАСТА

СВЕТИ ГЕОРГИ ПЕ ДЕРАСТА

29.03.2024 | 19:26

БЕШЕ СЪЩИЯ ИЗРОД! :)

Отговори
0 1
БЪЛГАРСКИTE ИЗРОДИ

БЪЛГАРСКИTE ИЗРОДИ

29.03.2024 | 19:23

МИ ПРАВЯТ НА ИНАТ. АС КАРАМ КОЛАТА 1 НА 10 ДЕНА :)

Отговори
0 1
БЪЛГАРСКИTE ИНАТЛИВИ ИЗРОДИ

БЪЛГАРСКИTE ИНАТЛИВИ ИЗРОДИ

29.03.2024 | 19:20

НЕ ИСКАТ ДА ПРОЧЕТАТ ИЗМИСЛЕНОТО И ЗАТОВА ИЛИ ИМА 2 ЛЕВИ ЗАВОЯ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ ИЛИ НАПРАВО И НАЛЯВО САМО ЗА ЕДНОТО ПЛАТНО :) ТОТАЛНИ ИЗРОДИ!

Отговори
0 1
БЪЛГАРСКИ ИЗРОДИ

БЪЛГАРСКИ ИЗРОДИ

29.03.2024 | 19:15

When you face a flashing green light or a left-pointing green arrow and a green light, you may turn left, go straight ahead or turn right from the proper lane. This is called an advanced green light because oncoming traffic still faces a red light. ТОПЛАТА ВОДА Е ОТКРИТА ДАВНИМ ДАВНО! wikihow.com/Make-a-Left-Turn

Отговори
0 1
така и не разбрах при умен светофар за завиващите в обратно

така и не разбрах при умен светофар за завиващите в обратно

29.03.2024 | 18:57

и в същия момент завиващите на дясно, кой е с предмство?

Отговори
0 0
А книжка взел ли си или ти е купена,та не знаеш?

А книжка взел ли си или ти е купена,та не знаеш?

30.03.2024 | 09:22

Явно е второто.

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?