965

Новият патриарх: Господ ме избра, той ще ми бъде и помощник

Даниил призова вероучението да влезе в училищната програма

"Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност. Той ще ми бъде помощник". Това заяви в първото си слово новият български патриарх Даниил.

"Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. В днешното объркано време всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие", каза новият глава на Българската православна църква.

"Със съзнанието за своето недостойнство за това високоотговорно служение, но и с вяра и послушание към Божията воля, изразена чрез волеизязвлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни църква, свещеноначалието, клира и правослвания народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбокоуважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес", каза още той.

По думите му в днешното объркано от умножаване на греховете ни време всички имаме нужда от живо и ясно свидетелство за божието присъствие, милосърдие и любов към нас.

 

"Това ни задължава в предстоящото ни служение да бъдем подкрепа във вярата и живота по Бога на повереното ни духовно паство, отстояване чистотата на христовите вяра и благочестие, насърчение по пътя към спасение на духовниото ни паство. В съвременния свят сме свидетели как бунтът на мнозина човеци срещу Бога води до узаконяване и налагане греха за норма в обществото. За съжаление, размиването на понятията за добро и зло, за истина и лъжа, оказва своето неизбежно влияние върху църковния народ и междуцърковните отношения", каза още патриарх Даниил. 

След церемонията и традиционната обща снимка пред патриаршеската катедрала, патриарх Неофит направи и своя коментар пред медиите.

Предметът "Вероучение" е много важно да се изучава, каза водачът на БПЦ, като посочи, че сега в училище тези часове са по желание, но трябва да станат задължителни. Патриарх Даниил допълни, че тези, които изповядват друга религия, трябва да изучават своята.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?