49

Нови разкрития за полицейския чадър на убиеца с поршето

Патрулният автомобил, движил се успоредно с този на Димитър Любенов в нощта на инцидента, е развил скорост от близо 100 км/ч, без пуснати сигнали светлини и при ограничение от 80 км/ч в този пътен участък на Околовръстния път.

Това става ясно от проверка, възложена от Софийската градска прокуратура на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, в резултат на която бяха събрани данни от записи от камери на Околовръстното шосе, каза пред БТА говорителят на градската прокуратура Десислава Петрова.

Катастрофата стана на 25 септември на Околовръстното шосе на София. При инцидента загина един човек, а двама бяха ранени.

Петрова посочи, че колата на МВР се е движила в локалното платно. Виждайки удара, за който Любенов е обвинен, патрулният автомобил спира и се връща на заден ход около един километър. Това се установява от GPS-a на колата на МВР, каза още Петрова.

По думите ѝ веднага след това същият патрулен автомобил се връща на мястото на катастрофата, но не по своя инициатива, а защото вече е подаден сигнал от свидетели на инцидента. Въпросният автомобил на МВР е бил засечен като най-близко намиращ се и затова е изпратен там.

Петрова посочи, че малко по-късно и втора кола на МВР пристига на мястото на инцидента, но все още се изяснява присъствието на служителите на вътрешното ведомство.

От записи от различни камери преди инцидента се вижда как патрулният автомобил с полицейски служители се движи зад колата на Димитър Любенов. Между обсега на двете камери GPS-ът на патрулния автомобил показва, че е имало спиране за около 3 минути. То обаче е на място, на което няма покритие от видеонаблюдение, каза още Десислава Петрова.

На нито една камера не се вижда полицаите да са предприели действия по спирането на Любенов. Всички тези данни са станали известни на прокуратурата, след като "Вътрешна сигурност" в МВР е изпълнила указанията на СГП да бъде извършена проверка по случая.

Десислава Петрова посочи, че въпросната проверка е започнала с постановление от 28 септември на прокурора, който наблюдава делото за катастрофата.

Проверката е разпоредена от СГП след публикации в медиите, че Любенов е бил "ескортиран". Наблюдаващият прокурор не е бил уведомен от служители на МВР за подобни обстоятелства.

След постановлението за започване на проверка на данните за ескортиране на Любенов прокурорът лично се е запознал със записите в сградата на "Вътрешна сигурност" и е изискал незабавното им предоставяне на прокуратурата. На следващия ден диск със записи и справка са били предоставени от "Вътрешна сигурност" на СГП.

Незабавно, с постановление от 29 септември е образувано досъдебно производство за престъпление по служба. Сформиран екип от следователи от Следствения отдел на СГП е действал по неотложност и незабавно е започнал събиране на доказателства. На записите не се вижда предаване на пари, поради което и няма как да започне разследване за подкуп, каза Петрова.

След като е прегледал видеозаписите, прокурорът е бил на мнение, че видяното на камерите не предпоставя повдигане на обвинение и задържане до 72 часа, което задържане може да се предприеме само спрямо обвиняем. Няма никаква пречка МВР да започне проверка, на базата на която полицаите да задържат за срок до 24 часа. Прокуратурата няма абсолютно никакви правомощия спрямо административното задържане до 24 часа по Закона за МВР, каза още говорителят на градската прокуратура.

Димитър Любенов е разпитан като свидетел и пред съдия по делото за престъпление по служба, и е заявил, че е спрян от патрулни полицаи, те не са му искали документи за проверка, полицаите предложили да го съпроводят донякъде, а той им дал 200 лева, разказа Петрова.

Тези показания не са достатъчни за повдигане на обвинение. Ако някой каже, че е дал подкуп, може ли без да бъде проверено, да се вярва, че това се е случило, особено ако тези твърдения са и защитна теза, коментира говорителят на градската прокуратура.

В началото на разследването по делото за транспортното произшествие полицаите са разпитвани като свидетели за катастрофата. Впоследствие са разпитани като свидетели и по делото за престъпление по служба.

По повод опитите да се влиза в задочен спор за компетенциите на МВР и държавното обвинение Петрова каза, че Прокуратурата не желае и няма да позволи да бъде въвличана в политически разговори и да бъде намесвана в политически процеси. За нас интерес представляват единствено разследванията, събирането на доказателства по предвидения в закона ред и установяване на фактите, т.е. на истината, каза Десислава Петрова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

07.10.2022 | 15:08

Индустриалното земеделско финансиране е лично за всеки Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 1 000 000 евро при 2,5% годишно за вашите нужди, свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 2

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?