4020

Нови данни за Нотариуса станаха публични, имало 20 дела срещу него

Нови данни, които досега не бяха публични, излизат за Мартин Божанов - Нотариуса.

"Нотариуса е измамник, има 20 дела срещу него". Тази реплика е казана от Боян Новански от Висшия съдебен съвет по време на заседание от 25 февруари 2020 г. 

Тогава са изслушани трима съдии, които са били заплашвани заради дела срещу разстреляния през януари т.г. Мартин Божанов-Нотариуса и хората около него. Част от него беше публичен и досега, но не в пълен обем. Сега е публикуван на сайта на ВСС.  

За това, че Нотариуса е бил известен в средите на прокуратурата като имотен измамник преди да бъде убит, говори и 

Напусналият наскоро съдебната система апелативен прокурор на София Радослав Димов също каза, че Нотариуса е бил известен в средите на прокуратурата като имотен измамник преди да бъде убит. Остава загадка защо никога не е бил обвиняват. 

В заседанието са изслушани съдиите Владислава Цариградска, тогава в Районен съд-Луковит, Цвятко Лазаров от Апелативния съд в София и Антоанета Симеонова от Районен съд - Троян. Всички са гледали дела, по които страна е Нотариуса, пише "24 часа". Заплашвани са и срещу тях е имало клеветнически публикации в сайтове. 

В протокола съдия Цариградска подробно разказва всичко, което стана известно след убийството на Нотариуса - как е гледала дело за къща в Карлуково, за която спорят Нотариуса и бившата му съпруга, как е била заплашвана в съдебна зала и за бездействието на институциите след сигналите й. 

Съдия Цветко Лазаров обяснява за 4 дела, по които се е сблъсквал с Божанов. Всички са за скъпи имоти в центъра на София, които групата около Нотариуса иска да придобие с обявяване за окончателни на предварителни договори. Един от тях е на ул. "Алабин и ул. "Княз Борис", а друг на бул. "Витошка"  7. Ищец е фирма "Спринт 2002", която се представлява от Николай Атанасов, известен като Ники Прасето, показа проверка на "24 часа". Групата на Нотариуса иска отвод на съдия Лазаров и дори подава сигнал срещу него в ГДБОП, че искал подкуп, което не се потвърждава. Но по сигнала на магистрата срещу Нотариуса никой не работи, въпреки че тогава го е адресирал до главния прокурор Сотир Цацаров. 

Срещу нотариуса и престъпната му група започва разследване за заплахи към магистрати, пране на пари и имотни измами няколко месеца преди убийството му. Никой не е обвинен и досега. Ники Прасето е един от разследваните. Парламентарната комисия за дейността на Божанов приключи преди месец, но без успех. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?