71

Нов удар! Ще връща ли Царят обезщетения? Говори Съветът на Европа

Генерална дирекция „Права на човека и върховенство на закона" на Съвета на Европа, отдел „Изпълнение на съдебните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)" даде категоричен отговор на въпроса дали присъденото обезщетение от 1 635 875 евро по делото „Сакскобургготски и Хробок" подлежи на връщане. Ако българският съд окончателно реши в полза на държавата делото за собствеността на 16 500 дка гори, жалбоподателите ще са длъжни да върнат изплатеното им обезщетение, обясняват от СЕ. Отговорът е изпратен и до защитата на Симеон Сакскобургготски.

На 18 януари т.г. на първа инстанция Софийският окръжен съд изцяло уважи исковете на държавата за собствеността на 16 500 дка рилски гори, но решението му не е окончателно.

Затова след решение на Министерския съвет присъденото от ЕСПЧ обезщетение бе преведено на Сакскобургготски и Хробок. В същото време правителството чрез процесуалните си представители от МП прикани отдела по изпълнението в официално писмо да обясни какви са задълженията на държавата и свързаните с тях насрещни задължения на жалбоподателите по отношение на плащането на присъденото обезщетение. Повод дадоха публични изявления на защитата на Сакскобургготски.

По делото „Сакскобургготски и Хробок срещу България" ЕСПЧ отхвърли като недопустими по-голямата част от оплакванията на жалбоподателите и установи нарушения на чл. 1 от Протокол № 1 (защита на собствеността) и на чл. 6 § 1 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (достъп до съд) само по отношение на две оплаквания, свързани с наложения през 2009 г. от Народното събрание (НС) мораториум. А именно: че мораториумът нарушава правата им на държатели на горски площи, защото действа прекалено дълго и не подлежи на обжалване пред съд (чл. 1 от Протокол № 1 ). Другото уважено оплакване е, че жалбоподателите не са могли да обжалват пред съд решението на НС в частта за мораториума върху разпореждането и търговското ползване на имотите (чл. 6).

С решение от 2 май 2023 г. ЕСПЧ прие, че за нарушението на чл. 1 от Протокол № 1 следва да присъди на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок обезщетение за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро за целия период, през който е в сила мораториумът - от 18 ноември 2009 г. до настоящия момент. Но тъй като националното съдебно производство за горите е висящо и за да се предотврати неоснователното обогатяване на жалбоподателите от решението му за обезщетението, ЕСПЧ постанови: ако националните съдилища в крайна сметка решат, че Сакскобургготски и Хробок не са собственици на горските имоти или на някои от тях, те ще трябва да възстановят на държавата съответната част от присъденото обезщетение, в случай че то е изплатено междувременно.

Че обезщетението е под условие е и разбирането на правителството по казуса.

„Смисълът на решението на Европейския съд може да бъде ясно потвърден. Ако с влязло в сила решение националният съд признае, че жалбоподателите не са собственици на всички или част от спорните имоти и държавата е заплатила междувременно справедливото обезщетение, присъдено от Европейския съд, това ще създаде задължение за жалбоподателите да заплатят обратно справедливото обезщетение частично, или изцяло, според това дали националните съдилища са установили, че те не са собственици на част или на всички имоти, цитира 24chasa.bg.

Решението не изисква никакви други условия, за да възникне задължението за връщане на платеното, като например уважаване от страна на националните съдилища на иск на държавата срещу жалбоподателите за вреди във връзка с добивите от експлоатацията на горите", се казва в отговора на СЕ. Оттам добавят, че при положителен развой на процеса за държавата жалбоподателите ще трябва да върнат и изплатените им лихви за забава.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
reyrey

reyrey

21.02.2024 | 22:27

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим..----- https://da.gd/menx

Отговори
0 1
Маришка простотия

Маришка простотия

21.02.2024 | 22:18

Да напомним на редакцията на Марица, че България не е царство и няма цар. Изглежда че този факт все още не е разбран от някои кухи глави.

Отговори
6 0
Безсрамници

Безсрамници

21.02.2024 | 20:07

Дъртия плейбой се домъкна тук с пияната си и дрогирана щерка да ядат на гърба на българския народ. Докога ще ги криете, да си плащат.

Отговори
6 1
долен и мръсен

долен и мръсен

21.02.2024 | 19:54

злодей е този крокодил грозен и мазен

Отговори
9 1
По човешки

По човешки

21.02.2024 | 19:45

Има ли срам този човек, докога ща му се сваля шапка ......... Ходи да се кръсти в църквата, срамота.... Той е безбожник ако правилно се изразявам ... кажете му

Отговори
8 1
А така

А така

21.02.2024 | 19:15

И кво излиза ся, че нотариуса ги е покривал и тях до тук. А сега, няма нотариус, няма чадър.

Отговори
9 0
много скоро

много скоро

21.02.2024 | 19:03

този мръсник ще умре ...до лятото ще е умрял...гадно подобие на маймуна и човек...изрод

Отговори
7 0
Да връща

Да връща

21.02.2024 | 18:59

Трябва да върне парите. Дойдоха тук за да живеят на гърба на народа

Отговори
9 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?