1553

Нов международен проект: Дигитален двойник и прототип на първата експозиция за Бузлуджа

Фондация „Проект Бузлуджа“ стартира нов международен проект, по който ще бъде създаден дигитален двойник на монумент Бузлуджа, както и прототип на първата експозиция.

За тази цел фондацията ще проведе кампании за събиране на спомени в задълбочени интервюта, социологически фокус групи с експерти и редица исторически, изкуствоведски и културно-антроположки изследвания. Чрез Бузлуджа, като основен пример, ще бъде разработена методология за проучване и представяне на противоречиви обекти на културното наследство в Европа.

 

Името на проекта е „Разработване на включващ процес за комуникация на дисонантно наследство“ и ще продължи две години. Той беше избран, заедно с други 33 проекта, от общо 279 кандидатствали. Програмата е „Граждани, равенство, права и ценности“ (CERV) на ЕС и има за цел да защитава и насърчава демократичните и европейски ценности.

Паралелно с основния пример - Бузлуджа, ще се работи и по два други обекта. Единият - са мозайките във бившия Колеж по аеронавтика във Форли – впечатляващо произведение на изкуството, създадено с пропагандни цели. А другият - е затворът „Модело“ в Барселона, който е служел основно за политически затворници и ще бъде преизползван с нови функции.  

Проектът стартира със събитие в Италия миналата седмица. В редица посещения, работилници и лекции, партньорите по проекта се запознаха с примерите, добрите практики и предизвикателствата за противоречивото наследство от периода на фашизма в Италия.

Основен партньор по проекта е най-старият университет в света - Университета в Болоня и неговия Факултет по архитектура. Другият основен партньор е Европейската обсерватория на паметта „EUROM“ към Университета в Барселона. В проекта се включва и „ATRIUM“ - асоциация и културен маршрут на Съвета на ЕС, който работи с архитектурата от тоталитарните режими на 20 век в Европа. Четвъртият партньор е „EuroClio“ - Европейската асоциация на преподавателите по история. В нея участват 83 организации от 47 държави, а целта е иновативно и отговорно образование по история. Фондация „Проект Бузлуджа“ е водещата организация на международния консорциум.

Следващото събитие по проекта ще събере експерти от цяла Европа в международен онлайн форум, който ще се проведе на 28 май с име „Агора за културно наследство: комуникиране на противоречивост“. Регистрацията за него вече е отворена. 

Част от проекта е и фестивала „OPEN BUZLUDZHA“, който се провежда за четвърта поредна година от 8 до 11 август 2024. Тази година събитието ще фокусира дневната си програма върху историите за монумента.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Щом ще

Щом ще

02.04.2024 | 08:06

Има цифров двойник значи това може да го бутнат и без това се разпада . Една махала туземци и готово за една седмица ще изчезне и за без пари ще бъде разрушен.

Отговори
1 0
Не го запазихте

Не го запазихте

02.04.2024 | 07:35

И поддържайте това нещо сега дигитално нещо пак ще има усвояване на пари . А тази грозотия трябва да се вдигне във въздуха . И без това се е разпаднала . За нея плачат дъртите комунисти .

Отговори
1 0
Радка

Радка

01.04.2024 | 14:59

Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:-₴--- https://e.vg/maca

Отговори
0 1
Каква е тази Хумореска!

Каква е тази Хумореска!

01.04.2024 | 13:53

Каква е тази Хумореска! Граждани, равенство, права и ценности!

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?