3906

Нощният ток поскъпва заради ВЕИ, цената на водата скача с всяко къпане

Отново се лансира идеята да бъдат въведени две тарифи за цената на водата и да бъдат давани помощи на “водно бедни”

Да бъдат въведени гъвкави тарифи на тока за бита и цените вечер да бъдат по-високи от тези през деня, предложи Карел Крал, изпълнителен директор на Електрохолд България, по време на конференцията “Енергиен форум 2024”, пише Труд бг. 

Според него хората трябва да бъдат стимулирани да ползват ток през деня, когато има голямо производство на електроенергия от ВЕИ, а потреблението е по-малко. 

Най-голямо е потреблението на ток от домакинствата вечер, когато е по-тъмно и хората се връщат от работа, готвят, чистят, пускат перални, телевизори и осветление.

Ако бъдат въведени различни тарифи за дневен и вечерен ток, повечето работещи хора ще плащат значително по-скъпо за вечерния ток, а няма да могат да се възползват от по-евтиния ток през светлата част на деня, защото не са вкъщи.

Няма как човек да излезе от работа, за да пусне пералнята, или да се прибере вкъщи, да сготви, да включи бойлера, да се изкъпе и след това отново да се върне на работа.

Необходимите средства може да бъдат осигурени или чрез увеличение на цените на мрежовите услуги, тоест таксите за пренос на електроенергия, или да бъдат използвани средства от фондовете на ЕС. Според Карел Крал цените на мрежовите услуги в България са най-ниските в ЕС, а цената на един километър кабел е една и съща и тук и в Германия.

Докато има единна цена на тока за бита не може много да се повиши тарифата за пренос на електроенергия, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

С излизането на домакинствата на свободния пазар на ток, което ще стане от края на 2025 г., цените на тока може да бъдат по-високи в часовете от денонощието с голямо потребление.

Тогава ще дават помощи за енергийно бедните. Но всички останали, които разполагат със средни доходи, тоест доходите им след плащане на сметките за енергия са по-високи от линията на бедност, ще плащат пазарни цени на тока, а вероятно и по-високи мрежови такси за пренос на електроенергията.

Промените започват от 1 юли

По-висока цена на водата може да плащат хората, които се къпят всеки ден и перат редовно дрехите си.

От 1 юли 2024 г. цената на тока за домакинствата няма да бъде определяна от КЕВР, а от правителството, каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Той посъветва правителството при определяне на новите тарифи да стъпи на сегашната цена на тока за бита и да “отчете инфлацията и някои други фактори”.

Така на практика той поиска цената на тока да бъде увеличена с процент, близък до инфлацията, макар че високата инфлация се дължи основно на поскъпването на храните и някои услуги, а не на цената на металите.

Иван Иванов отново лансира идеята си да бъдат въведени две тарифи за цената на водата и да бъдат давани помощи на “водно бедни” домакинства.

В момента има таван на цената на водата за всички - цената трябва да е социално поносима. Това означава при месечно потребление от 2,8 куб. метра на човек цената на водата да не надхвърля 2,5% от средния месечен доход на домакинствата.

При въвеждане на енергийно бедни и две тарифи за цената на водата, най-бедните ще получават помощи, при минимално потребление домакинствата ще плащат сегашната цена, но при по-голямо потребление тарифата ще бъде по-висока.

Може да се окаже, че семейства, в които няколко души се къпят всеки ден и перат редовно дрехите си, плащат за вода по високата тарифа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
21 коментара
Българин

Българин

27.02.2024 | 14:04

Те това е дивата демокрация +дивият капитал ,до това ни докараха англосаксонските(сащ)джендари и нашите отвъд океански пришелци+генералчето атанасов и иванчо

Отговори
0 0
Ретрет

Ретрет

22.02.2024 | 19:14

Даде ли тези любими гадости на одрязания език,, спесиалиската,, първо, после на другите чуми, повърнах, при мисълта за гадните им стари меса и физиономии, бъррррр!!

Отговори
2 0
КойНеСкачаЕчереен

КойНеСкачаЕчереен

22.02.2024 | 09:35

Цената на тока ще скача,а и не само на него, защото Стадото също скачаше преди 33г.,предвождано от Идиота Светулков (Бог да го светне,ако все още не е!), само,че тогава Стадото хем скачахте, хем пееше:"Четиридесет и пет години стигат".

Отговори
8 1
на ви

на ви

22.02.2024 | 08:20

Пп и гроб.. фуухайте го сега

Отговори
7 2
rr455

rr455

22.02.2024 | 07:52

Не е вярно - и бойлер и пералня може да се програмира да се включи,когато хората са на работа.

Отговори
11 7
абд овцо кирлива

абд овцо кирлива

22.02.2024 | 08:21

Миризлива я се скрий

Отговори
5 0
Коментар

Коментар

22.02.2024 | 07:20

От демократи и пазарна икономика нищо добро за 90% от населението.

Отговори
18 3
Vvv

Vvv

21.02.2024 | 23:44

В Русия тока и водата са евтини, ама за сметка на това в голяма част от страната изобщо ги няма.

Отговори
11 16
Лазаров

Лазаров

21.02.2024 | 22:59

Ваща мама,ненаситни помияри.

Отговори
27 2
retret

retret

21.02.2024 | 22:24

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим~~-- https://da.gd/menx

Отговори
2 10
Другарю в БГ сме още другари!

Другарю в БГ сме още другари!

21.02.2024 | 22:22

Я кажи, първо какво е робовладелец, пък това се прави.,, умник,, като одрязания език, тази я ненавиждам от всичко повече, Русия за какво се ненавижда и затова да кажеш, че да ми стане по ясно, безмозъчни, безгръбначни,, животни,,!?

Отговори
3 8

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?