49

НОИ с важна новина за изплащането на част от пенсиите

Изплащането с удължен срок на пенсиите за инвалидност по списъците на Министерството на здравеопазването ще се извърши през първата половина на март. Това съобщиха от Националния осигурителен институт.

Омбудсманът поиска те спешно да им се платят.

С преходни разпоредби в Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, в сила от 29.01.2023 г., се регламентира, че служебно се възобновяват правата (пенсии за инвалидност и/или добавки за чужда помощ) на лицата с изтекъл срок на експертното решение, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване до влизането в сила на закона, когато е налице забавяне в медицинската експертиза.

"Информацията за тези лица бе получена от Министерството на здравеопазването (МЗ) в Националния осигурителен институт (НОИ) на 13 февруари 2023 г. в законоустановения срок", съобщават още от ведомството.

До 20-о число се очаква и списък на лицата, за които към момента на генериране на списъците не е определена дата за преосвидетелстване.

В изпълнение на закона НОИ ще изплати пенсиите и добавките по получените от МЗ списъци с удължен срок през първата половина на месец март 2023 г", обясниха от НОИ.

Ще се възстанови и продължи изплащането на следните видове пенсии и добавки:

• Лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване;

• Лична пенсия за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест;

• Лична пенсия за военна инвалидност.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Атанас

Атанас

17.02.2023 | 01:40

От колко време братми чака запис оште няама запис тези болни хора можели да чакат толкова много яазък за българскияа нарот

Отговори
0 0
Атанас

Атанас

17.02.2023 | 01:37

Какво забяаване хората расчитат за пенсияа даси купяат лекарстата а вие направо се подигравате със народа това е бългаияа хора няама оправияа

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?