71

Нинова след пленума: Правителството има два успеха и една слабост ВИДЕО

Правителството има два успеха, една слабост, три сериозни задачи и три проблема, които чакат своето решение. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след пленума на Националния съвет на БСП, на който дадена оценка за първите 100 дни на кабинета.

Двата успеха - правителството успя да преведе страната в най-тежките зимни месеци успешно чрез наложения мораториум, с компенсациите и подкрепата за бизнеса, с мярката 60/40. Кабинетът проведе и битка с опитите да се спекулира с цените. Осигури социална подкрепа за социално слаби и енергийно бедни. Вторият безспорен успех е приемането на Бюджет 2022, въпреки различните мнения между коалиционните партньори, ние приехме бюджет с два основни акцента”, обясни Нинова.

В правителството Нинова посочи, че има една слабост.

„Нарушената координация, лоша комуникация помежду ни. Изградихме четири равнища на комуникация и взимане на решения - Лидерски съвет, Министерски съвет, Председателски съвет и 18 експертни съвета по силата на коалиционното споразумение.  Твърде много равнища на обсъждане и вземане на решения, които понякога поради лоша комуникация помежду си излъчвахме различни сигнали, понякога сигнали, които трябваше взаимно да опровергаваме. Тази слабост трябва да преодолеем, защото излъчва несигурност и нестабилност. А ние искаме точно обратното”, подчерта тя.

Лидерът на БСП посочи и кои са трите проблема - оръжията за Украйна, присъединяването на Северна Македония към ЕС и избора на гуверньор на БНБ.

„Националният съвет препотвърждава следните позиции - БСП категорично се обявява, както и досега - против  износа на оръжия, боеприпаси, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Освен че за нас това означава ангажиране на България във войната, това е и ценностен избор. Няма по-висша ценност от мира. И няма как да искаме мир, когато снабдяваме някоя от страните с оръжия за война. Ние искаме войната да спре”, допълни Нинова.

„Нито в Министерския съвет като министри, нито в НС като парламентарна група, нито аз персонално ще дадем и един глас за решение или един подпис върху документ, който представлява износ на оръжия, боеприпаси за Украйна”, категорична е тя.

По думите ѝ обявяването на посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата е крайна стъпка в дипломацията, което за БСП е неприемливо.

"Призоваваме да не се прави – това е най-последната стъпка и оттам нататък късаме дипломатическите отношения между България и Русия. Нито една европейска държава не е изгонила руския си посланик. Призоваваме за разум, стабилност и спокойни решения", каза още лидерът на столетницата.

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?