965

Нинова скочи на предателите, избрали шеф на СОС: Лицемери, ще ги накажем!

Соцлидерката бясна, че общинските съветници от БСП в София удариха рамо на кандидата на ПП-ДБ и "Спаси София"

Председателят на БСП Корнелия Нинова се закани на общинските съветници на социалистическата партия заради разбирателството за подкрепа на кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България", "Спаси София" Цветомир Петров за председател на Столичния общински съвет (СОС).

Като причини посочи, че БСП - София, и кандидатът за кмет Ваня Григорова, която остана втора, оспорват изборните резултати пред съда.

"Да подкрепиш тези хора, за които твърдиш, че са незаконно избрани, е висша форма на лицемерие."

Друг аргумент според Нинова е демонтирането на Паметника на съветската армия, на което БСП се противопостави. "Обявихме това за гавра с историята. Ако днес някой от нашите общински съветници седне с тези хора и подкрепи техен кандидат за председател, е висша форма на липса на морал и предателство към тези, които ги избраха", каза Корнелия Нинова, пише dnevnik.bg.

Нинова заяви, че ще събере партийните органи за решение за наказание за председателя на БСП - София, Иван Таков и останалите общински съветници от социалистическата партия, подкрепили кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България", "Спаси София" Цветомир Петров.

Припомняме, че днес Нинова заяви в парламента, че общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет не трябва да подкрепят кандидат за председател, предложен от ПП-ДБ-СС. "Трябва да си предложат нашия кандидат Диана Тонова и да не гласуват за друг", заяви тя.

"Ако днес някой от нашите общински съветници седне до тези хора и ги подкрепи, да си разделят тортата с детските главички и крачета, е висша форма на липса на морал и предателство на избирателите. Ако някой от тях подкрепи, може да идете при тях и да ги питат", добави Нинова.

От осми опит Общинският съвет в София най-накрая си избра председател и ще започне да работи по същество. След три месеца криза и безвластие начело на СОС застава кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София" Цветомир Петров. Той обаче ще е временно на поста до последната седмица на юли, когато е лятната ваканция на общиските съветници.

За Петров гласуваха 47 общински съветници, като не го подкрепиха само от ИТН и част от "Възраждане", в която група настъпи разединение. Общинарите от БСП пък не послушаха лидерката си Корнелия Нинова и гласуваха "за". Това обещава тежък сблъсък между ръководството на Столетницата и столичната организация на социалистите, която е и най-голямата като брой членове. 

Шефът на градската организация на левицата Иван Таков обаче заяви, че не знае какво е казала Нинова и че има решение на градския съвет на БСП за широка подкрепа за председател. Сред гласувалите за Петров е и червеният кандидат-кмет на София Ваня Григорова, която сега е общински съветник. Отношенията й с Нинова бяха обтегнати още по време на местния вот, където Григорова стигна до балотаж.

Именно в лицето на бившата синдикалистка Ваня Григорова вътрешната опозиция в БСП вижда реален опонент на Корнелия Нинова преди насрочения за тази година избор на председател на партията.

След избора Цветомир Петров заяви, че е мечтал да стане общински съветник, "за да работя за моя роден град, но съдбата ме натоварва с много по-голяма чест и отговорност".

"Голяма отговорност се стовари на раменете ми. Ще се опитаме да извадим най-доброто от СОС в следващите 6 месеца. Ще бъда диалогичен и ще се опитам да работя с всички колеги", добави новият председател на СОС.

"На 8 февруари, от 8 път потвърдихме народната мъдрост "Седем пъти мери, един път режи", коментира кметът Васил Терзиев. Той добави, че е доволен, че общинският съвет най-накрая ще започне да работи, което ще отпуши и работата на общинската администрация.

Съгласието около кандидатурата на Цветомир Петров беше обявено още преди началото на заседанието, планирано за днес. На председателския съвет всички вкупом обявиха, че е постигнато съгласие за избора на Петров, но това не означава, че има политическа подкрепа за управлението на ПП-ДБ и "Спаси София". И ГЕРБ, и БСП, и "Синя София" заявиха, че общото гласуване за кандидата на най-голямата група не означава, че е постигната "сглобка, заварка, коалиция, сватба" или някаква друга форма на управляваща коалиция.

Част от общинарите от "Възраждане", както и БСП, и ГЕРБ заявиха, че ще бъдат опозиция в съвета. Изборът на Цветомир Петров бил само административно решение, за да заработи съветът и да не се стига до ситуация легитимността му да се поставя под въпрос. Това можеше да стане, ако до 13 февруари не беше избран председател. Тогава според някои юристи можеше да се приложи текст от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който общинският съвет се разпуска, ако не работи три месеца.

Първото заседание на новия Столичен общински съвет след проведените на 29 октомври 2023 г. избори беше на 13 ноември 2023 г.

Кой е Цветомир Петров?

Цветомир Петров е избран за общински съветник от листата на коалицията "Обединени за София", в която влизат ПП, ДБ и "Спаси София".

Той е роден през 1990 година и е магистър по Управление и администрация от УНСС.

Политическият път на Петров минава през ВМРО, а от 2020 година е част от "Продължаваме промяната". 

Цветомир Петров е областен координатор на партията за 24 МИР София.

Между 2015 и 2018 г. е бил експерт в областната администрация на София, а след това, в периода 2018 – 2021 година, заема длъжността „главен експерт“ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По това време министри саа Нено Димов – от квотата на ВМРО и Емил Димитров (известен с прякора си Ревизоро), отново като представител на ВМРО-БНД.

Професионалният път на Петров продължава като ръководител на екип секционни избирателни комисии за София-град на ППна последните парламентарни избори от 2022 година.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Дъртата шамандура

Дъртата шамандура

08.02.2024 | 17:57

Колко е лошо, да имаш голяма и куха глава!

Отговори
5 2
комунист

комунист

08.02.2024 | 16:12

Нинова, Нинова пак си в кереча.Хората имат глави на раменете си и правилно са преценили.Само с инат не става. Ако се стигнеше до избори на дали щеше да вкараш и двама съветника.Спасиха те от унижение. Явно цилта ти е да досъсипеш БСП макар ,че не ми пука за твойта партийка.

Отговори
4 2
Юрката

Юрката

08.02.2024 | 15:44

Другарко Ниновна, а може би ще призовете към всенародно въстание?

Отговори
15 1
въпрос

въпрос

08.02.2024 | 15:26

Докога ще пишете глупости и дезинформации : 1. Григорова не е въобще гласувала..... 2. Григорова не може да бъде кандидат за шеф на БСП защото :а/ въобще не е член на БСП ...б/ и да стане член сега , няма да има необходимия стаж по устав.........ТАКА , че уважавайте си читателите !!!

Отговори
5 2
Коментар

Коментар

08.02.2024 | 15:08

На Нинова прийомите и са комунистически. Който не прави това което партията каже, веднага е наказан и в Белене.

Отговори
5 3
Младен

Младен

08.02.2024 | 13:50

Другарко Нинова, Купили са ги, вашите общински съветници.

Отговори
8 3
Уф***

Уф***

08.02.2024 | 13:42

Само дебилите се гаврят с историята...

Отговори
3 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?