1553

Нинова: Корупция съсипва язовирите, печелят частни интереси

Въпросът за язовирите е въпрос на национална сигурност. Това коментира по време на парламентарния контрол тази вечер вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Има една народна поговорка - вода газим, жадни ходим. Хората плащат повече за вода. Нямаме поливни системи. Отнасяме се безхаберно към водните ресурси. Има лобизъм, има корупция, има частни ВЕЦ-ове, накацали по реки и язовири. От тях печелят частни интереси. Водени сме от желанието да има ред, заяви Нинова.

Откакто встъпихме в министерството но икономиката и индустрията - денонощно се опитахме да направим цялостен преглед на язовирите в България. Нямаше институция в държавата, която да можеше да каже колко язовира има, чия собственост са, за какви пари и в какво състояние.

В България има 6 844 язовири. Един е собственик на водата, друг на стената, трети на водата. Първи проблем. Вижте как е разпределена собствеността: 4 962 броя са общински, 719 в министерство на земеделието, министерство на икономиката и индустрията - 499, друга собственост - неизяснена, плюс язовири на министерството на отбраната. 144 са частна собственост. Министерство на енергетиката - 38 броя. Държавна собственост - 13 броя.

Току що ви представих първия проблем - 8 вида собственици на язовири. Държавно предприятие - управление и стопанисване на язовири - 547 язовира. От тях има публична общинска собственост, има такива със съдебен спор. Това предприятие осъществява технически мониторинг, обясни Нинова.

През 2018 г. предишното правителство е приело промени в закона за водите - в 3-месечен срок общините, които не могат да стопанисват язовирите, да ги дарят на държавното предприятие. Резултатът: 2 717 заявления има за прехвърляне към края на 2018 г. Отказ от областните управители - 1363 броя, допълни Нинова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Филибелия

Филибелия

22.01.2022 | 11:46

Да, Кур,ванелке частните собственици печелят от въздуха много пари,но кои са те? Не са ли твоите червени братчета? Кой в миналото имаше възможност да "купи" държавен язовир,ако не е партиен секретар или окръжен парт.секретар?

Отговори
2 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?