49

Никулден е, почитаме св. Николай Чудотворец! Вижте кои имена празнуват днес

Днес е един от най-почитаните православни празници - Никулден. Посветен е на свети Николай Мирликийски, който е покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Св. Никола е роден през 280 г. в град Патра, Малоазийска провинция Ликия, и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в Югозападна Мала Азия.

През 1087 г. мощите на св. Никола са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. Според традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често - пълнен шаран с орехи.

Честит празник на Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
до Цар Калоян

до Цар Калоян

06.12.2023 | 16:23

Да го духаш духовно и в заблуда на слона в зоопарка а шаран да ти смуче тестисите.

Отговори
1 0
до Цар Калоян

до Цар Калоян

06.12.2023 | 16:22

Този цар колкото и другите около теб са придворни. Нямаш право да използваш това име. А сега се хвани за палците ,че иде шарана сготвен като за теб , наркотици и марихуана . Че като гледам май си друсан щом се мишлиш за цар ,и коментарите са трепач . Хейтърите пишат за да дразнят не за пари. И ти си потънал в духовна заблуда щом вярваш в светии и ,че си цар май не си пиеш лекарствата. Или пишеш от лудницата , защото ни приличаш на психично болен ид.иот, кре..тен, пед..ал, трав...естит абе един спинозен за,.дник. едно безгръбначни мекотело, плужек , микроб . Този едно същество без лице и визия един смотаняк си ти не цар . Нещо ти хлопа дъската бе хуй..чо . Най приличаш на тестис бе спе..рма сух и сбръчкан.

Отговори
1 0
До цар калоян

До цар калоян

06.12.2023 | 17:44

Нещо не си добре но ще се оправиш с една лопата в главата . Ще забравиш ,че си цар или за кавотомоще се мислиш. Хейтърите ,пишат за да дразнят не за пари , не са хакери . Никога не плюем поюпоръпка освен ако не става дума за политика или спорт . Даже и там плюем безплатно за това сме злобари , да използваме българска дума , гадняри. И царче нали трябва да има кой да дразни и тормози такива смотаня и като тебе с мания за величие. Не си цар а говняр .

Отговори
1 0
Цар Калоян

Цар Калоян

06.12.2023 | 12:15

Доста простотия се е изляла тук. Лошото е, че нихилизмът на повечето “хейтъри” е платен и целта е да се провокира у хората отвращение и да се създава анархия. Никулден е чудесен празник, а плюещите тук са потънали в духовна нищета същества, които на всичко отгоре плюят по поръчка, а не по убеждение. А шаранът е чудесна рибка, само да знаеш как да го сготвиш :)

Отговори
1 1
До цар Калоян

До цар Калоян

06.12.2023 | 16:00

Кой ти е дал право да използваш това име бе селяндур прост. Задръстеняк, да ти серем на мутрата . бе тъпа...нар насра..н . Ще ти завряшарана в ануса бе лай..но миризливо .

Отговори
1 1
Атейсти и хехчйтъри до Цар Калоян

Атейсти и хехчйтъри до Цар Калоян

06.12.2023 | 16:13

Първо не си цар а каруцар , плюем за свой кеф не ни плащат , второ шарана е тлъста блатна риба, и не става за ядене . Не сме потънали в духовна нищета . Не сме духовници или вярващи. Ако говориш за това , трето не плюема а изказване нниние и коментарите са супер . Ако не ти харесват не чети селяндур . Пусни си чалгия довечера изял мазния шаран , ДРУСНИ една ракия и после се обеси на площада на селото в което живееш. Може и да се гръмнеш в царската глава свина тлъста .

Отговори
1 0
Дантелата

Дантелата

06.12.2023 | 10:06

Честит празник и на Жоро Марков!

Отговори
1 0
АТЕИСТ 2 дубъл

АТЕИСТ 2 дубъл

06.12.2023 | 09:24

Ало безгръбначните вярващи внимавайте с костите от мазните тлъсти шарани миришешти на блато. И си пазете главите като се кланяте или дрънкате главите в иконите както е писал колегата . Все пак трябва и да работите . И на вечеря не прекалявайте с молитвите и яденето че е вредно за здравето на безмозъчните вярващи.

Отговори
2 3
Ден на

Ден на

06.12.2023 | 09:10

Рибата , хайвера и морските дарове , то риба си ям когато ми се яде .Но само на тоя измислен празник вадят повече и различни видове риба . После ако ти се дояде нещо като ,щука, толстолоб няма и най много има тлъст миризлив шаран. А също и зомбита в църквата да палят свещички пред икона ида я лигавят , да тръскат глави в пода и да молят не съществуващ светия за нещо си. С тези пада голяма веселба.

Отговори
1 5
Хейтъри

Хейтъри

06.12.2023 | 08:57

Вече ни изпревариха с яки коментари . Някой са страхотни ,дрънкане на глава в икона. Хахах готино. Вижда ли сме как балъци влизат в църква покланясе после кляка и дрънка празна глава в пода и такадонякоя икона. Или как се въртят в кръг като алтави около храма на великия ден. Днес пък ще плюскат риба. Ние ще ядем пък телешко стекче . И ние постме но когато искаме тогава ядем свински пържоли . И събира сили за злобеене . Бай за сега ще пишем за следващите църковни празници . Малко да се повеселим преди нова година .

Отговори
1 3
Самурай

Самурай

06.12.2023 | 08:50

Кой го е арейъл за светец , папата помагал с пари , и други така наречени чудеса . Пълни глупост поне за чудесата . И се гответе за Сатурналията ,че и тя идва . За Бъдни вечер говоря , Исус е роден през пролетта но после някой ПОНТИФЕКС е преместил дата за да прикрие езическия празник. Айде ,че шишчетата се пекът на скарата и да истудявам бирата . А вие си постете колкото искате .

Отговори
1 4
Ако ви е интересно

Ако ви е интересно

06.12.2023 | 08:47

Един мъдрец се е развихрил в сайта факти и е писал подробно за тоя . Яко вярващ . Няколко коментара е пуснал . За живота на николайчо светията . Всеки луд с номера си .

Отговори
1 0
Ден на

Ден на

06.12.2023 | 08:41

Миризливата риба , на човек нарочен за светец. Тези от църквата са направили толкова светци ,че няма място в рая за хората . Опа то няма рай или ад измислениса от Главния жрец - ПОНТИФЕКС МАКСИМУС сега наричан папа . Сейнт Никалас - дядо Коледа по късно . Но щом има кой да вярва в глупости и легенди .

Отговори
1 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?