Николай Василев: Нямаме нужда от вземане на кредити

„България е една от малкото европейски държави, която на този етап няма никаква нужда от вземане на кредити, има нисък дълг и може сама да си вземе колкото кредити иска. Ние нямаме нужда от милостиня, можем да се оправим сами. Въпросът е, че трябва да бъдем част от тази общност, където има повече солидарност и механизми за подкрепа.“ Това заяви в интервю за БНТ бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

След като толкова години не сме го направили, сега също е добър момент - така Василев коментира готовността на кабинета да подаде заявление за влизане в чакалнята на еврозоната. Много се радвам, че може би за 20-ти път премиер или правителство казва, че ще подаваме заявление за членство в ERM зоната, допълни той.

Очевидно е, че България има много по-голяма вероятност да се нуждае от подкрепа, за мен позитивите са категорично много повече, смята Василев.

Икономиката за много дълго време може да пострада от това, което се случва в момента. Не е сигурно, че то ще бъде инфлация, при много стоки можем да говорим за дефлация. Според мен не трябва да се притесняваме от цени изобщо, категоричен е икономистът.

Василев допълни, че подкрепя мярката 60:40 на държавата за помощ за бизнеса и това е добра пропорция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?