3906

Никанор подари бяло було на патриарха, той не прие оставката му

Видинският митрополит Даниил беше избран вчера за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

 

Патриарх Даниил не е приел оставката на игумена на Гигинския манастир. След избирането на новия глава на църквата, архимандрит Никанор обяви, че ще подаде заявление за напускане на Българската православна църква.

"С него дълго време имаме различни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православната църква, по отношение на Вартоломей и руската агресия, считам, че след като беше избран и мисля че е достойно, ето нося писмото заедно с подарък - бяло було, с което да му кажа "Ваше Светейшество, давам си оставката", заяви Никанор на влизане в катедралния храм "Александър Невски", където дядо Даниил отслужи първата си литургия.

"Призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени. Църква означава единство и самото име на църквата ни говори за това единство - народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов", заяви патриархът днес.

Видинският митрополит Даниил беше избран вчера за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?