49

Ние, потребителите: Телекомите несправедливо прехвърлят тежестта от инфлацията върху потребителя

Опция за намаляване на цените при дефлация не решава проблема

Добавянето на възможност за намаляване на цените на мобилните услуги по действащи договори при дефлация само по себе си няма да възстанови нарушения баланс между правата и задълженията на операторите и клиентите. Това е позицията на основателя на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. 

Дори след тази редакция, не се ли предвиди опция потребителят да се откаже от договора без неустойки, особено ако увеличението е в прекомерно голям размер, отново ще е налице недобросъвестно поведение на търговеца. Предвид инфлационните процеси, можем да предположим, че и подобна нова уговорка (с добавената възможност за намаляване на цените при дефлация) би оставила по-силната страна в тези отношения в по-изгодната позиция. 

„Освен това, недобросъвестно и несправедливо е потребителят да поема изцяло риска и тежестта на финансовата несигурност от инфлацията. Той също има своята лична инфлация (намаляла покупателна способност) за този период, но не товари с нея телекома си. При дефлация и спад на цените каква би била вредата за телекома и съпоставими ли са рисковете за страните в едната и в другата хипотеза? Това прилича на дискриминация“, счита Габриела Руменова.  

Отново подчертаваме, че клаузата за индексацията не е индивидуално договорена, а и така оформена не дава никаква възможност на потребителя при сключването на договора да прецени икономическите последици от този акт в бъдеще. Т.е., той единствено е уведомен, че е възможно цената да се повиши с неизвестен процент при настъпването на определено обстоятелство, над което той няма власт, така както не може да влияе върху общите условия на телекома. 

Не на последно място, за да се прецени дали уговорките са във вреда на потребителите, общите условия се разглеждат в съвкупност, а не всяка клауза в тях сама за себе си. 

В заключение, редактирането на клаузата с добавяне на хипотеза за намаляване на цената при дефлация не решава проблема с нейната неравноправност и с обстоятелството, че прехвърля върху потребителя цялата тежест при инфлация. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Пешо

Пешо

08.02.2024 | 09:58

Ама герб пак е 1-ва политическа сила, нали така, и що ревете? На ви още от същото...

Отговори
3 1
Има решение

Има решение

08.02.2024 | 09:32

Има решение - масово хората да се откажат за месец-два от мобилните услуги и ще видите как цените на всички оператори изведнъж ще паднат и то с едни минимум 20-30 % след това! Но хората трябва да са единни за да се постигне целта. Така трябва да се прави с всеки монополист, някой месец да му секнем кранчето и ще пропее друга песен след това!

Отговори
7 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?