4020

Нидерландия свали ветото за Шенген,как реагираха българските политици

След като Нидерландия  се съгласи България да се присъедини към Шенгенското пространство, последваха политически реакции в София. Правителството на страната дълго време смяташе, че източноевропейската държава не отговаря на условията за присъединяване, но сега дава своето съгласие, написа държавният секретар по въпросите на правосъдието и сигурността в оставка Ерик ван дер Бург до Втората камара на нидерландския парламент, предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП. 

Президентът Румен Радев благодари на премиера на Нидерландия Марк Рюте за решението на Хага за Шенген. В профила си в социалната мрежа "Екс" (X), известна до неотдавна като "Туитър", държавният глава написа: „Признателност към министър-председателя Марк Рюте за изпълненото обещание за Шенген.“

Вчера Румен Радев заяви, че очаква в най-скоро време Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България и Румъния за Шенген. "Това, което получих като лично уверение при множество разговори с премиера Марк Рюте, бе едно единствено – пада Механизмът за сътрудничество и проверка и Нидерландия ще подкрепи напълно членството на България в Шенген без никакви ограничения", коментира Радев и добави, че е убеден, че премиерът Рюте ще спази това.

България очаква парламентът на Нидерландия в следващите дни да свали ветото за приемането на нашата страна в Шенген,  съобщи премиерът Николай Денков пред български журналисти в Брюксел след края на двудневното заседание на Европейския съвет.

Беше извървян доста дълъг път, за да стане това възможно, отбеляза премиерът. Той посочи приетите от Народното събрание закони, закриването на механизма на Европейската комисия за сътрудничество и проверка, положителните резултати от мисията у нас, в която участваха представители на Хага и Виена. Всичко това бяха правилните знаци и те доведоха до това, че очакваме положително развитие, каза Денков.

Той уточни, че с Австрия преговорите продължават. Обсъждаме варианти, разменяме възможни текстове на това как би могло да изглежда едно решение. Докато не е договорено, всичко са предварителни разговори. Със сигурност, ако нямаше положително решение от Нидерландия, разговорът би бил излишен. Това беше изключително важно, посочи премиерът.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също повтори, че  България е заслужила своето членство в Шенген. Габриел се позова на последния доклад на Европейската комисия от 18 октомври, в който се казва, че страната ни има ключова роля за опазване на външните граници и разполага със силна система за управление на границите. След този доклад имаше успешна мисия през ноември, посочи Габриел.

Вицепремиерът заяви, че преговорите вървят паралелно и с Нидерландия, и с Австрия. Тя подчерта, че са важни и позициите на останалите държави членки. Мария Габриел благодари на Испанското председателство, че държи темата за Шенген високо в дневния ред.

На въпрос дали има вариант за поетапно влизане в Шенген Габриел заяви, че за страната ни е важно дори да има такъв вариант, той да обхваща и сухопътните граници. Това, което ще облекчи бизнеса, ще намали задръстванията по границите, ще донесе реална ползва на хората, е да имаме пакет за всички граници – въздушни, сухопътни, морски, посочи вицепремиерът.

Нидерландия ни даде зелена светлина за членство в Шенген благодарение на конституционните промени, каза в предаването „Панорама“ по БНТ министърът на правосъдието Атанас Славов. „Ако ние не бяхме показали решителност от първия ден на това управление за промени в Конституцията, за промени в законодателството, за укрепване на върховенството на правото, нямаше да има такова решение.“, категоричен беше министърът. „Това е посланието, което ние сме изпратили към нашите партньори, много силно послание – проблеми, които ние сме отлагали с десетилетия най-накрая да бъдат сложени на масата и да бъдат взети съответните решения.“ допълни Славов.

Днешното решение на правителството на Нидерландия да подкрепи България за членство в Шенген е еднозначна висока оценка за работата на България, написа в профила си във Фейсбук съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков. 

Поздравления за успеха на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, както и за всички, които с екипна работа допринесоха за това. Благодаря на Марк Рюте, че повярва в силата на нашата политическа воля, пише още Кирил Петков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Валката Да го духаш

Валката Да го духаш

16.12.2023 | 11:40

В историята и в книгата на книгите Библията е описан само един Народ или по скоро номадско племе на което не може да му се вярва А това е племето чииииифутско Юдейско А щом чичко ти Гугъл те информира Много си зле Валка Направо си за гробищена свалка

Отговори
0 0
Ванката

Ванката

16.12.2023 | 10:19

За повечето от хората няма никакво значение Шенгенят. Виж, за тировете ще е добре.

Отговори
1 1
Валката

Валката

16.12.2023 | 08:39

Това е супер , няма да искат паспорти като на мангалска държава ииии най важното всички мангалии ще бягат свободно натам та и ние да се изчистим малко :) Само напишете в Гугъл търсачката на английски : Може ли да се вярва на българите и се посмейте на отговора :)

Отговори
2 5
пътник

пътник

16.12.2023 | 08:36

Успех за европейското сътрудничество,мъка за руското господство.

Отговори
7 4

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?