1553

Нешка и легенди на фолка почетоха Ванга

Стотици хора се събраха в комплекса край Рупите, за да отбележат 110 години от рождението на феномена Ванга, съобщи БНР.

С празнична литургия, ортодоксални песнопения и споделени спомени за пророчицата пред храма „Света Петка“ беше отбелязана 110-годишнината от  рождението на Ванга.

Нова галерия беше открита  в комплекса, носещ нейното име, а идеята е на фондацията, която продължава нейното дело, споделя Иван Драмов:

"Събрахме на едно място в близост до изложбената зала в отделна стая всички картини, които са нарисувани в името и паметта на Ванга".

Гости  от  страната и чужбина, обикновени хора и високопоставени особи, дори политически противници преодоляха различията си, за да се поклонят заедно пред голямата пророчица, помогнала на всеки, дошъл при  Ванга.

25 години след  нейната кончина, тя продължава да е жива за всички.

За това, което Ванга ни даде и завеща, си спомнят певците Илия Луков, Володя Стоянов и един от най-близките хора до нея Нешка Робева:

"Тя ме тласна към светлината", сподели Илия Луков.

"Леля Ванга даваше надежда с две думи: "Всеки човек е камен у доваро. И за дребния камък има место и за големио камък. Така се изгражда едно общество, като се намери на всеки местото", каза Володя Стоянов.

Нешка Робева:

"Българите от време на време трябва да си спомнят за нея. Тя това казваше :"Не се делете".

Известната българска пророчица, от която хиляди търсеха помощ и отговори от бъдещето, е първото дете на войводата от Струмица Пендо Сурчев. 12-годишна ослепява при природно бедствие и е изпратена  в специално училище за слепи. 

През 1942 година, вече придобила ясновидски способности, се омъжва за Димитър Гущеров от петричкото село Крънжилица и до неговата смърт живеят в Петрич. Там тя приема стотици хора, дошли с болката си и надеждата за изцеление.

През 1970 година Ванга се премества в Рупите, където живее в малка къщичка и продължава  да помага и да дава съвети. 

Две години преди смъртта ѝ - 11 август 1996 година, е осветена и църквата „Света Петка“ построена по волята на пророчицата и с  дарения от много хора. 

Малко след кончината ѝ е учредена фондация на нейно име, която изгражда комплекс „ Ванга“. Неин  почетен председател е бившият окръжен прокурор Димитър Вълчев, за когото тя се грижи като майка. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?