3906

Нежно име празнува днес, почитаме покровителката на художниците

Днес имен ден празнуват всички дами, носещи прекрасното име Лидия. Света Лидия е известна като една от първите жени християнки в Европа и е живяла през 1 век. Тя носи името на областта, от която произхожда – Лидия, Месопотамия. Смята се, че рожденото й име е друго.

Лидия е била заможна, произхожда от търговско много религиозно семейство. Бъдещата светица е възпитавана в ценностите на християнската вяра. Когато чула за разпването и последвалото възкръсване на Исус, тя решила да се посвети на благородни дела. Приютила в дома си апостол Павел и спътниците му Лука и Силас. Когато те напускали града, самият апостол написал благодарствено писмо, в което описвал добрината на Лидия.

Домът й се превърнал в молитвено място, събиращо християните. Светицата се смята и за покровителка на художниците. В българския фолклор „Лида” означава „разглезена девойка”.

Честито на всички празнуващи!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Иванка

Иванка

23.03.2023 | 08:28

"Марица" бъркате светиците. Тази за която пишете се празнува на 20.05., докато настоящата светица е съпруга на на Филит! http://pravoslavieto.com/life/03.23_svv_Filit_Lidia.htm

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?