4232

Не се връзвайте! Върти се голяма измама с електронните пощи, вижте сами...

Стотици мейли са залети със заплашително съобщение, че акаунтите ще бъдат закрити

 

Потребителите на електронни пощи отново са на прицел на измамниците. Отново се използва популярната поща abv.bg, като съобщения са насочени главно до нейните потребители.

Стотици мейли са залети със заплашително съобщение, че акаунтите ще бъдат закрити, тъй като са препълнени или са в черен списък и трябва да се извърши някакво действие, за да се предотврати спиране на акаунта.

Този път измамниците не са приложили хиперлинк, както често процедират, но са подканени към конкретни действия, свързани с прикачен файл.

Кампанията явно е доста агресивна, защото за да се създаде достоверност, са изпращани два мейла в последователни дни.

Има обаче ключови елементи, които издават, че се касае за измама. 

Първо мейлът, от който е изпратено съобщението е същият като на самия потребител.

Компютърни експерти разкриха пред БЛИЦ, че това е възможно, тъй като "всеки програмен код може да праща писма. Прави се заявката за изпращане на писмото. Може да се посочи от кого е то(имена и мейл), до кого е, каква е темата и съдържанието на мейла. По тази причина може в полето "От кого е писмото" да напише всичко, включително и самият получател".

Припомняме, че в повечето случаи, писмата, изпратени от електронната поща, не изискват действия от потребителите, а и е задължително посочено, че съобщението е автоматично и не се изисква отговор.

Измамниците явно са се понаучили и този път са спазили изискването да фигурира текст, който посочва, че "Това съобщение е автоматично генерирано от имейл сървъра за сигурност на ABV и отговорът, изпратен на този имейл, няма да бъде доставен". Въпреки това се изисква конкретно действие от потребителя.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?