Най-вероятният сценарий: Избираме парламент и президент преди Димитровден

Избори „2 в 1“ за парламент и президент през октомври се очертава като най-вероятния сценарий за политическа развръзка у нас. Вторият пореден извънреден вот за депутати изглежда неизбежен след отказа на "Има такъв народ" не само да предложи свой кабинет, но и да подкрепи друг вариант за правителство. 

Раздорът между ИТН и другите две протестни партии остави като последен шанс служебното правителство да стане редовно с третия мандат, който президентът Румен Радев трябва да избере на кого да връчи.  Идеята беше предложена първо от коалицията на Мая Манолова, но се се подкрепя вече и от БСП, а отчасти и от "Демократична България". Тезата на ДБ е да се състави технократско правителство с хоризонт от 6-8 месеца, чийто гръбнак да бъдат служебните министри. 

Аритметиката обаче е категорична, че без гласовете на ГЕРБ и ИТН (общо 128) останалите партии нямат никакъв шанс да превърнат кабинета "Стефан Янев" в редовен, дори изненадващо ДПС да подкрепи идеята, въпреки конфликта с президента Радев. 

БСП, ДБ, ДПС и ИБГНИ събират недостатъчните 112 гласа

„Има такъв народ“ вече заяви категорично, че няма да подкрепи друго правителство в рамките на 46-ия парламент. Пълен абсурд е ГЕРБ да гласува за кабинета, излъчен от Румен Радев, който „изчегъртва“ бившите управляващи, откакто е на власт.

Като възможна маневра, която все пак да отвори вратата за превръщането на служебното правителство в редовно, е Слави Трифонов да размисли и да накара част от депутатите си да напуснат залата при гласуването. Така при паднал кворум сборът от гласовете на  БСП, ДБ и ИБГНИ и ДПС може да се окажат достатъчни. Подобен сценарий обаче е малко вероятен при огласената категорична позиция на ИТН.

Като втора политическа сила партията на Бойко Борисов вече декларира, че няма да прави опит да състави свое правителство, което е логично заради пълната изолация от другите партии.

Така предсрочните избори изглеждат неизбежни

След като и трите проучвателни мандата не бъдат реализирани, по Конституция президентът разпуска Народното събрание, избира служебно правителство и трябва да насрочи предсрочните парламентарни избори „до два месеца”. Същевременно обаче вотът не може да се проведе на която и да е дата от тези два месеца, заради необходимите действия по организацията на изборите, разпределени в изборното законодателство именно за период от 60 дни. А и няма да е целесъобразно да се харчат пари за два вида избори. Единственият проблем е дали гласуването с машини няма да стане прекалено сложно при съчетаването на двата вота, но пък със сигурност ще спести пари.

Най-вероятната дата за втория извънреден вот за парламент за тази година и изборите за държавен глава е 24 октомври, два дни преди Димитровден, твърдят източници от "Дондуков" 2. Друг възможен вариант е седмица по-късно, но той е по-малко възможен.

До тогава държавата ще продължи да се управлява от  същия или с лек ремонт служебен кабинет, който обаче трябва да бъде преназначен от президента с нов указ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
мафията

мафията

10.08.2021 | 19:50

Долу Мафиотските партии - ОПГ-та! Президентска република!

Отговори
1 2
мафията и соросоидите

мафията и соросоидите

10.08.2021 | 19:48

Няма да има избори 2 в 1! Парламентарните според конституцуонните срокове ще са преди президентските. Соросоидите на Дай,България и Ние Идваме се взеха много на сериозно и решиха, че без тяхно участие кабинет, няма да мине! Всичките им приказки за реформи бяха само параван за големите им апетити! Добре! Народът ни е мъдър и знае кого да накаже!

Отговори
6 0
Бъбу

Бъбу

10.08.2021 | 17:25

А защо ми триете коментара, колко мръсни игрички играете?

Отговори
2 3
Бъбу

Бъбу

10.08.2021 | 16:44

Какъв доган бе, не виждаш ли че славчо играе театрото, нямал да състави правителство, но видиш ли подкрепял президента. Късна заверата, ясно е кой му дърпа конци те на славчо и кой ще бъде преизбран за президент. Както се и очакваше тези протестите партии се изпокараха за властта, радев ще продължи с едно личното си управление докато напълно съсипе държавата и доволно потрива ръчички за втори мандат. От този хаос, от тази криза във всички направления, само ГЕРБ и Борисов могат да ни извадят.

Отговори
10 13
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

10.08.2021 | 16:29

от това печели олигархията мафията мутрите ДОГАН реди и сваля ПРАВИТЕЛСТВА до кога

Отговори
8 6

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?