3906

Най-важната прогноза: Какво ще е времето през юли? Температурите ще скачат от 14 до 40 градуса

Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде по-висока нормата, която за по-голямата част от страната е между 22 и 26 градуса

 

 

Най-ниските минимални температури през юли у нас ще са между 14 и 19 градуса, а най-високите максимални - между 35 и 40 градуса. Това гласи прогнозата на НИМХ, съобщена от Анастасия Кирилова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

 

Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде по-висока от нормата, която за по-голямата част от страната е между 22 и 26 градуса, а за планините - между 6 и 14 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 60 и 90 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

Първото десетдневие
 
Юли ще започне с предимно слънчево и сравнително топло време. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на отделни места, в крайните западни и планинските райони, ще превали и прегърми. На 2 и 3 юли ще премине студен атмосферен фронт и въздушната маса ще се лабилизира. И през следващите дни до средата на първото десетдневие на много места в страната ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки.

През втората половина от първото десетдневие се очаква относително стабилизиране на въздушната маса и времето ще бъде предимно слънчево, с развитие на купеста облачност над планинските райони, където не са изключени и краткотрайни валежи.

 

Второто десетдневие

През второто десетдневие на юли по-голяма е вероятността за слънчево и сухо време. Не е изключено в отделни дни да има и изолирани краткотрайни валежи, главно в планинските райони. Температурите ще се повишат и отново се очаква да бъдат по-високи от обичайните.

Третото десетдневие

През третото десетдневие изгледите за температурите са да останат сравнително високи. През първите дни от периода има по-голяма вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и за валежи, придружени с гръмотевици на повече места в страната. Относително по-малка е вероятността за валежи от средата на второто десетдневие до края на месеца, прогнозира Анастасия Кирилова от НИМХ.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?