3906

Най-важната новина от Асен Василев за данъците ВИДЕО

 
Министърът на финансите Асен Василев увери, че данъците няма да се увеличават. Той подчерта, че част от тях вече остават в местната власт – като патентния данък, който беше въведен за малки ресторанти и заведения. В края на тази година ще се направи анализ, за да се види ефектът от тази мярка. Според него е полезна стъпка почти всички местни дейности, които подлежат на патентен данък, да минат към общините. „Аз не съм против финансовата децентрализация на общините, но трябва да изработите механизъм, който работи за всички“, каза министър Василев.

 

 

Министерството на финансите работи изключително добре с общините, тъй като имаме една и съща цел - гражданите да живеят в по-добри условия“, заяви Василев по време на XXXVII Общо събрание на Националното сдружение на общините в България.

Той съобщи, че правителствената програма за общински инвестиции върви добре. Първите 400 млн. лв. по нея вече са преведени към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е започнало да сключва договори с общините.

Министър Василев изрази увереност, че инвестиционната програма ще продължи в следващите години. Водени са разговори с МРРБ и Комисията по бюджет и финанси в 49-то Народно събрание тя да е револвираща – „когато свършите с един проект, да можете до лимита да го замените с нов проект. Имате интерес максимално бързо да си свършите проектите. По този начин връщаме обратно в ръцете на кметовете как да изглеждат населените места, които управляват, и им даваме ресурса да го постигнат. Това е правилният подход – отговорността да отиде при кметовете, които са най-близо до хората“, заяви финансовият министър.

Той призова местната власт да информира инвеститорите, че могат да се възползват от пълния размер на държавната помощ, разрешен от ЕС - от 25% до 50%, за капиталови разходи по проекти. „Повишаването на стандарта на живот на гражданите ще стане след привличане на инвестициите. По този начин ще изградим държава, където всички искаме да живеем“, каза министърът.

Той припомни на кметовете, че от 2025 г. се променя начинът, по който такса смет и битови отпадъци трябва да бъде изчислявана. „Силно ви насърчаваме да започнете работа по този проблем от сега, за да не стане в последния момент всички да сме изненадани неприятно“, призова той.

Кметовете се интересуваха и от възможностите за получаване на подкрепа за саниране на сгради. Финансовият министър сподели своето виждане, че всички блокове трябва да бъдат санирани. Според него трябва да се изчерпят всички европейски ресурси и чак тогава да се пристъпи към финансиране от националния бюджет. Министърът обаче предупреди, че оттук нататък финансирането ще е в съотношение 80:20. С НСОРБ предстои да се обсъди как ще подпомагат гражданите да доплащат своята част от 20%.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
12 коментара
Може ли

Може ли

29.02.2024 | 09:38

Може ли Централната Власт да Гарантира това? Не да ми говори Глупости този селски маняк!

Отговори
0 0
1 ЦИ ГАНСКО КО ПЕЛЕ ПОЖАРНИКАР

1 ЦИ ГАНСКО КО ПЕЛЕ ПОЖАРНИКАР

28.02.2024 | 03:35

ВЕЧЕ ИМАШЕ ЗА МИНИСТЪР В ТОЯ ЛАЙ НАРНИК!

Отговори
1 0
В ИЧС ДАВАХА ТАКИВА ДИПЛОМИ

В ИЧС ДАВАХА ТАКИВА ДИПЛОМИ

28.02.2024 | 03:31

СРЕЩУ 360 ЛЕВА ЗА КОРСА ПО АНГЛИЙСКИ 3 МЕСЕЦА ИНТЕНЗИВЕН. ИМАМ ДАЖЕ 2 ОТ ТЯХ! БЪЛГАРСКИ ИЗРОДИ!

Отговори
1 0
СЕЛСКА С ВИНЬО!

СЕЛСКА С ВИНЬО!

28.02.2024 | 03:27

МИРИШАТ ТИ ДЖОЛАНИТЕ ДА УЧИШ ТИ У ХАРВАРД! КАСОВАТА БЕЛЕЖКА НЕ Е ДИПЛОМА! СВИ НЬО БЪЛГАРСКА! НИТО ФАКТУРАТА!

Отговори
1 0
ДИПЛОМАТА!

ДИПЛОМАТА!

28.02.2024 | 00:27

ГОВ НО!

Отговори
1 0
ЛЯЙ НАР!

ЛЯЙ НАР!

28.02.2024 | 00:25

НЕ МЕ КАРАЙ ДА ДОЙДА И ДА ТЕ ПРЕ БИЯ ОТ БОЙ НАСРЕД МИНИСТЕРСТВОТО!

Отговори
1 0
ГОВ НО МР Ъ СНО ГЯ УРСКО!

ГОВ НО МР Ъ СНО ГЯ УРСКО!

28.02.2024 | 00:23

ДИПЛОМАТА!

Отговори
1 0
ГО ВЕДО СКАПАНО ХАСКОВСКО

ГО ВЕДО СКАПАНО ХАСКОВСКО

28.02.2024 | 00:20

Я СИ ПОКАЖИ ДИПЛОМАТА :) ДА ВИДИМЕ, КАКЪВ ТОЧНО СПЕЦИАЛИСТ И ПО КАКВО БЕ! МР Ъ СНО БЪЛГАРСКО ГО ВЕДО! ШЕ ТИ ЕВА МАЙКАТА ПЕ ДЕРАСТ МР Ъ СЕН! ТОВА Е МОЯТА! makeameme. org/meme/ 1e ba6670de

Отговори
1 0
Пловдив

Пловдив

27.02.2024 | 21:51

коко.рчо коко.рчо

Отговори
7 0
най-важната новина

най-важната новина

27.02.2024 | 21:50

Кокор се омъжи!

Отговори
5 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?