3906

Най-сетне: Внасяме шест медицински хеликоптера

След приключване на процедурата по договаряне между Министерството на здравеопазването и Leonardo S.p.A. беше сключен договор за доставката на 6 хеликоптери, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на церемония по предаване на подписания с италианската фирма Leonardo S.p.A договор и свързаната с него документация за изпълнение на обществената поръчка с предмет, пише dariknews.bg.

Предметът на договора за осигуряване на 6 медицински хеликоптери включва и доставка на необходимото наземно оборудване, както и възможност за закупуване на още два хеликоптера на цена не по-висока от цената на всеки от предходните шест хеликоптера. Общата стойност на договора е малко над 113 млн. лв. без ДДС.

Съгласно условията на договора, първият хеликоптер следва да бъде приет от представители на Министерството на здравеопазването до 15 декември т. г. в завода на производителя в Италия, а през месец януари 2024 г. да бъде доставен в България.

Доставката на останалите хеликоптери ще се извършва поетапно, както следва: на 30.06.2024 г., на 31.12.2024 г., на 30.06.2025 г., на 31.12.2025 г. и на 30.04.2026 г.

През месец юли 2022 г. Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“. По процедурата следваше да бъдат закупени шест хеликоптера, ведно с необходимото наземно оборудване, припомнят от Министерството на здравеопазването.

Обществената поръчка беше прекратена, тъй като единствената подадена оферта в процедурата надвишаваше финансовия ресурс, определен от възложителя. С цел максимално бързото въвеждане на спешна помощ по въздух у нас, през месец януари 2023 г. беше обявена процедура за договаряне без предварително обявление за закупуване на хеликоптери.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Доктор ох боли

Доктор ох боли

30.03.2023 | 21:19

133 милиона са много хубави парички. Къде ще кацнат тези хеликоптери, как ще ги извозят до подобия на болници където здрав ако влезеш може да оцелееш. На свинче звънче.

Отговори
3 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?