3906

Най-добрите градове в Европа: Ето коя балканска столица влезе в топ 10

Един град на Балканите влиза в топ десет на най-добрите европейски градове през 2024 г., според класация на "Резънънс кансълтънси" (Resonance Consultancy), консултантска компания в областта на туризма, която нарежда София на 95-а позиция в списъка.

Турският мегаполис Истанбул заема деветото място в класацията на общо сто европейски градове, съобщава турското електронно издание "Дейли сабах", пише БТА.

На първо място е поставен Лондон, второто е запазено за Париж, а третата позиция държи Берлин. Столиците на Италия и Испания са поставени на четвърто и пето място в списъка, следват Прага, Барселона, Амстердам, Истанбул и Милано.  

Други балкански градове в списъка са Атина, която е поставена на 50-о място, Букурещ - на 74-о и Анкара - на 75-о.

Българската столица е класирана на 95-а позиция, следвана от градове като френския Монпелие, испанския Малага и германския Бремен.

"Често пренебрегвана и рядко възхвалявана, столицата на България е готова да се наложи като достъпен, богат на таланти мегаполис, който жадува да седне на европейската маса със самочувствие, произтичащо от това, че хилядолетия наред е била кръстопът на търговията", пише в резюмето на "Резънънс". Споменават се също седемхилядната история на града и забележителностите му, "обхващащи всички епохи".

Това е и най-достъпната европейска столица в класацията.

Ежегодно  се анализират повече от 180 европейски града, за да състави списък на водещите сто от тях, подредени на базата на критерии като благосъстояние, привлекателност и качество на живот. За целта фирмата използва комбинация от основни статистически данни и качествени оценки и препоръки от местни жители и посетители в цифрови канали като Tripadvisor, Google, Facebook и Instagram.

Световната класация на "Резънънс" за 2024 г. отново отрежда челните позиции за Лондон и Париж, но тук трети е Ню Йорк, четвърти - Токио, а пети - Сингапур. Следващите места заемат Дубай, Сан Франциско, Барселона, Амстердам и Сеул.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Кривия макарон не оставя пространство за другите градове в България!

Кривия макарон не оставя пространство за другите градове в България!

18.04.2024 | 19:36

Кривия макарон не оставя пространство за другите градове в България! Съжалявам за Крантавата София!

Отговори
2 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?