3906

Най-чаканата новина за родителите: Вижте с колко ще компенсират семействата, чиито деца не са приети в ясли и детски градини

Дойде най-чаканата новина за родителите, чиито деца не са приети в общински ясли.  Вече е ясен размерът на компенсацията, която ще се предоставя от държавата в такива случаи. Тя ще е в размер на "до 413 лв". Максималната сума ще се дава в София.

Това стана ясно след като правителството одобри Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за предоставяне на компенсации, съобщи правителствената пресслужба.

Парите са за деца, навършили тримесечна възраст, за периода до 1 септември на годината, в която ще навършат три години. Компенсацията цели да покрие разходите на семействата за частна ясла или при сключен договор с детегледачка.

Средствата са предвидени в бюджета за 2023 г. и са в размер на 10 млн. лв. Със средства ще бъдат компенсирани разходите както на родители, чиито деца са записани в частни детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини, така и на родители, извършващи разходи за заплащане на такса по договори за отглеждане и обучение, сключени с физически лица.

Държавата ще възстановява платените от родителите средства до размера на утвърдената от министъра на образованието и науката сума, която е не по-голяма от средната месечна издръжка от държавния бюджет на дете в предучилищното образование в общинските и държавните детски градини и училища. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?