49

Натрупва 25 см до часове! Ще правим ли снежни човеци по Коледа? Говори климатологът Георги Рачев

Продължава периодът на по-топло от климатичното време, посочи климатологът Георги Рачев пред 24 часа.

Цялото първото десетдневие се очертава по-топло спрямо климатичната норма, която е от 0 до 4 градуса.

Най-топло е по долината на Струма и край Черно море.

Най-студено е в Северна България и по високите котловинни полета. В планините средните декемврийски температури падат до -5 и -9 градуса.

На 30 ноември следобед валежите от дъжд ще се активизират отново. До полунощ ще обхванат почти цялата част на Южна България. На 1 декември валежната зона ще се разпространи и в Северна България. На запад и по високите котловинни полета в следобедните часове ще вали сняг. Ще се образува снежна покривка главно в Предбалкана, в най-северозападната част на страната и по високите части на котловинните полета в Западна България. Дебелината ѝ ще е между 3 и 5 сантиметра.

Така започва първият зимен месец - с много валежи, като част от тях ще са и от сняг. В планините ще пада сняг, осебено в местата с надморска височина над 1200 метра.

Очаква се още на 30 ноември и 1 декември снегът в планините да достигне до 20-25 см.

“С голямо внимание трябва да се отнасяме, преминавайки през всички проходи - и на Стара планина и в Рило-Родопския масив. По високите части ще има сняг и заледявания”, предупреди климатологът.

Още във вторник заваля в Прохода на Републиката и Шипка. Непочистени пътища затрудниха шофьорите.

Днес валежите ще започнат да спират, най-късно в Североизточна България. Постепенно ще се затопля. В събота и неделя максималните температури ще достигнат до 5-9 градуса, а на някои места може и над 10 градуса. Така в ниските части на страната снегът ще се стопи и според средносрочните прогнози сняг няма да има поне до средата на месеца.

Валежите през декември се очаква да бъдат около и малко над нормата. Тя пък е между 45 и 60 литра на квадратен метър, като в Рило-Родопския масив достига и до 70-80 литра на квадратен метър.

Твърде рано е да се каже какво ще е времето на Коледа и Нова година. “10-12 години стискам палци Коледа да е снежна, децата да се пързалят и да правят снежни човеци и си оставам със стискането на палците.

За последните 12 години само две бяха със сняг на Коледа, и то беше малко повече кална, отколкото бяла. За Коледа може да се прогнозира десетина дни по-рано, всичко друго е просто гадаене”, обясни проф. Георги Рачев.

Климатологът обобщи, че засега големите метеорологични модели прогнозират топла зима за Балканския полуостров и специално за България. Ще е с около 1 градус по-топло от средните климатични норми.

Най-ниските температури през декември са били между минус 23 и минус 28 градуса, а по Черноморието поради затоплящия ефект на морската вода малко по-високи - до минус 20.

Най-студено е било в Ихтиман - минус 34°,

в Ботевград и в Божурище - минус 32, в Трън - минус 31 градуса. В София най-ниската измервана температура през декември е минус 27,5 градуса, в Плевен - минус 24, и в Пловдив - минус 21,7 градуса.

От началото на новия век най-студен декември е регистриран през 2001 г., когато средните температури са с 3 до 6 градуса по-ниски от нормалните. Тогава в София само през 5 дни от месеца температурата минава над нулата, а в Русе през целия месец има снежна покривка. Снеговалежите са чести, като софиянци и пловдивчани посрещат коледните празници с половинметров сняг. На другия полюс е измерената температура от 23-24 градуса през последния месец от годината. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?