1939

Наш мюсюлманин дарява пано с буквите на Желязната църква

Навръх 24 май в Истанбул

Мюсюлманинът Турхут Исмаил, който реставрира много български храмове у нас, дарява безценен дар на Желязната църква в Истанбул. Строителят е поръчал изработката на уникално пано от телешка кожа, върху което са изписани буквите от глаголицата и кирилицата.

Паното ще краси криптата на една от светините на Българското възраждане - църквата „Свети Стефан“ в Истанбул. То ще бъде монтирано днес, навръх 24 май - каза първо за „Марица” строителят.  - Поканих художника-дизайнер Тихомир Атанасов да сътвори това произведение на изкуството. Платното със символите от родната азбука е монтирано в дървена рамка. Ала по-интересното в случая е, че цялата изработка се базира на много стара техника, позната още от времето на първата столица на Дунавска България - Плиска“, разказа още Турхут Исмаил.

Той обясни и защо е избрал именно християнския храм в бившия Константинопол. „Желязната църква е сред най-посещаваните места на брега на Златният рог в квартал „Фенер“ в Истанбул. Призната е за най-красивия християнски храм в цяла Турция, затова искам да поставя моя дар там, в криптата ѝ. Искам да се знае, че България не е в ролята на Малкия брат. Напротив, тя е духовният баща на всички онези нации и държави, които и днес използват кирилицата“, обясни Турхут Исмаил. Той е един от най-ревностните последователи на покойния ни историк и професор Божидар Димитров и в негова памет нееднократно подпомага с дарения Голямата базилика в Плиска. „Ако беше жив, Божидар Димитров щеше да опише ситуацията така: „Хванали сме ги за ушите и сме ги вкарали в класната стая - да се учат и да се образоват“, обясни Турхут, преди да тръгне за Истанбул, където отведе и някои от най-близките си приятели. Сред тях са пловдивският скулптор Иван Тотев и художникът Данчо Григоров.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Paula Fox

Paula Fox

24.05.2022 | 13:15

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 1
Браво

Браво

24.05.2022 | 09:19

Турхут.

Отговори
6 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?