49

Напусна ни изключителен филолог, учител и интелектуалец

На 17.01.2022 г., на 91 г. ни напусна  Д-р София Филипова - учител и филолог, интелектуалец, човек с широки интереси в света на изкуствата, културата, образованието, съобщават нейни близки.

Доц. д-р София Филипова е родена на 25 декември 1930 г. Тя е главен редактор на сп.”Хайку свят”. Завършва българска филология в СУ „Свети Климент Охридски”, преподава български език и литература в Пещера, Асеновград (нейното родно място), Пловдив, с. Горни Богров, София (Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ”).

Впечатляваща е научната дейност на д-р София Филипова: асистент в СУ „Св. Климент Охридски” – катедра „Методика на езиковото и литературното обучение” (1965-1969 г.); научен сътрудник II-ра степен в Научноизследователския институт по образованието към Софийския университет (1969-1976 г.); член на актива за учебна телевизия към БТА (1971); специализация в Москва и Ленинград (Петербург) във връзка с работата над дисертацията  „Формиране на естетическо отношение към литературното произведение” (1971-1972 г.); участник в научна група, работеща под ръководството на проф. И.Я.Лернер (Академия на педагогическите науки – Москва) по неговия проект „Развитие на творческото мислене чрез проблемни задачи” (1974-1975 г.); защита на докторска дисертация (1976 г.), чиито основни постановки и идеи, залегнали в редица нейни статии, довеждат до включване в програмата по литература на главните естетически категории; старши преподавател в Центъра за следдипломна квалификация и усъвършенстване на учителите, филиал на СУ (1977-1987 г.); заместник-председател на Градското дружество на филолозите българисти – гр. София и член на редколегията на неговото издание „Известия” (1982-1989 г.); основател и председател на Клуба на учителя-литератор в София към Централен дом на учителя (1983-1990 г.) и организатор на съвместните творчески дейности на софийските учители със Съюза на българските писатели; специалист по литература в експерименталната програма за интегрално обучение, ръководена от акад. Бл. Сендов – БАН (1988-1989 г.) Неин е първият у нас сборник с тестови задачи по литература за VIII-ми клас (1993 г.), който бележи началото на новата система за проверка и оценка на знанието.

От 2014 г. е постоянен член на журито към Международната фондация „Св.Св.Кирил и Методий” за избиране на учител на годината по български език и литература.

За своята дългогодишна дейност в полето на образованието и културата получава редица грамоти „Заслуга за българското образование“ (от Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели и др.), също – почетни медали и ордени, между които Орден „Кирил и Методий – II степен“ от Държавния съвет на Народна Република България.

Сериозен център на заниманията на София Филипова става поезията. Съосновател, заедно с Ангелина Василева, на столичния Есенен салон на поезията (2008) и съредактор на неговото електронно сп. "Поетични страници"; председател (2014-2018) на Българския хайку съюз (БХС) и гл. редактор (от 2013) на неговото сп. "Хайку свят". Автор на "Речник по стихознание" - единствен по рода си у нас и досега (2004; 2010). Съавтор на поетични диалози "Отгласи" - съвместно с Александра Ивойлова., а през 2019 г. излиза самостоятелната й стихосбирка „Жажди” (изд. „Изток-запад“). 

В процес на подготвка са две нейни книги със студии, есета, доклади, статии, които ще излязат посмъртно.

Поклонението ще се състои в гр. София, на 23.01.2022 г. в църквата "Седмочисленици" от 12:00 часа, а погребението от 13:30 на Централните софийски гробища.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?