3906

Напрежението расте: Земеделците се разделиха на два лагера, не седнаха заедно за преговори с Денков ВИДЕО

Обиди между земеделските асоциации са прозвучали на срещата при премиера

Все пак те влязоха за разговори в Министерския съвет

 

„Към момента среща не се е състояла. Влязохме, видяхме, че на нея има организации, които нито протестират към момента, нито имат нещо общо с нашите искания, които са чисто законодателни”. Това заяви на брифинг председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

 

Още вчера министър-председателят представи нов меморандум, който включва промени в 7 закона, така че да се подпомогне браншът да се справи с проблемите, както и различни изменения, за да заработят стопанствата. До момента обаче няма ясен отговор на въпроса "за" или "против" е браншът за тези идеи, защото те се разделиха в позициите си.

Проведохме разговори с премиера, за съжаление, като че ли от Българска аграрна камара и Национална асоциация на зърнопроизводителите казаха, че не желаят да разговаряме заедно”, заяви Преслав Борисов от Български фермерски съюз. Той каза, че ще дадат в писмен вид своето становище на министър Кирил Вътев.

„Тези хора имат чисто политически искания и затова ние поискахме да се разграничим. Казахме на министър-председателя, че ще изчакаме да си приключи срещата с тези хора, които явно имат политически искания, в момента имат и заместник-министър в министерството. Нямам мандат да седна с тях на една маса, затова решението беше да излезем”, заявиха представители на протестиращите земеделци”, заяви Проданов.

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация допълни, че нямат информация в детайли за това какво е включено в меморандума, предлаган от правителството.

Преди да отидат на среща с премиера земеделците отново блокираха ключови пътни артерии в цялата страна. Край великотърновското село Шереметя земеделците запалиха вълна и слама, а яйца и литри мляко бяха изхвърлени на пътя.

„Трябва да има ясна методика, която да отразява реалното състояние на зърнопроизводството. А то е, че сме на загуба”, заяви Симеон Караколев.

Три часа продължи блокадата на подстъпите от и към автомагистрала „Тракия” в близост до Бургас. На пътното платно фермерите стовариха бали със слама, докараха и животни. И обясниха защо всъщност бизнесът им не е на загуба, каквото е условието на държавата за отпускане на финансиране.

„Това, което ни предлагат, е неизпълнимо. Тук всички машини са на лизинг или кредит. Знаете ли какво ще ни направят банките, ако обявим загуба”, заяви Даниел Иванов. „Има тарикатлъци. Как ще ми искат да доказвам загуба? Няма как да стане!”, заяви Иван Кузманов.

В Перник земеделците отново блокираха кръговото кръстовище при магистрала „Струма”. „Както ни излъгаха предния път, така и сега искат да ни хвърлят прах в очите. Няма да стане. Загубите са над 80 лева на декар”, коментира Кристиян Стефанов.

„Имаме крещяща нужда от промяна на законите и облекчаване на административната тежест”, заяви Александър Александров.

Над 100 трактора и камиони затвориха пътя към ферибора Оряхово - Бекет. А на Дунав мост край Русе протестиращите изляха 3 цистерни с мляко и затвориха границата за 3 часа. „Не е ли грехота фермерите да не са си получавали парите от преработватели и други по веригата от 6 месеца насам”, каза Диян Тодоров.

Земеделците блокираха с трактори възлови пътища и в област Монтана. „Управляващите с добрите си намерения ни водят към ада. Не са платили субсидиите за декември. Сега говорят за юни. Ама ние тогава ще орем, за какво са ни? Ама сега с какво ще сеем?”, попита протестираща. Въпреки срещата в Министерски съвет днес част от земеделците ще излязат и утре на протест.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
656

656

07.02.2024 | 21:15

Групата на истинските производители и тази на сглобката, дето не знаят какво е трактор и крава

Отговори
2 3
Разум

Разум

07.02.2024 | 20:58

Разумното е да се откажат от земеделието щом не им излиза сметата, как фирми и цели предприятия затвориха и хората които работеха там останаха на улицата, а има и друго земята която съм дал за обработка на такива хора ще преосмисля в бъдеще дали да им я двам да я ползват слд като търпят загоби, не искам да им бъда лош помощтник, като не върви нака всеки си намери новото място под слънцето както другите хора от предприятията които работиха на загуба и затвориха, може би им правим мечешка услуга, ей мъка голяма мъка е това земеделие според тях

Отговори
5 1
Батко

Батко

07.02.2024 | 20:49

Зърнената мафия и другата мафия :D Смях

Отговори
6 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?