4020

НАП и БАБХ погнаха цените на пазара, земеделският министър очаква интересни резултати

Цената на хляба не се определя административно, водеща е борсовата цена на пшеницата и разходите по производството му. До края на този месец трябва да приключат проверките, които вървят паралелно – провеждат се както от БАБХ, така и от НАП. Проверката обхваща целия процес от суровините до стоките по рафтовете. Очаквам резултатите да са много интересни, обясни земеделският министър Кирил Вътев пред bTV.

Вчера производителите на плодове и зеленчуци също са пожелали да има такава проверка и при тях, стана ясно от думите му.

„За съжаление нищо не може да се случи бързо. Всичко, което предвиждаме да направим, изисква време. Производителите на зеленчуци трябва да се кооперират, за да може както най-големите, така и най-малките да стигнат до пазара през едни събирателни центрове. Такива липсват и трябва да се изградят“, обясни още Вътев.

Кирил Вътев коментира и темата за жътвата. „В момента приключи т.нар. „бяла жътва“ – на пшеница, ечемик и ръж. Добивите са много добри. Предстои „черната жътва“ – на слънчоглед. Фактически заради вноса от Украйна ние имаме голям проблем с дъмпинга на слънчоглед и нерафинираното слънчогледово олио. Другият проблем, с който се сблъскваме, е свързан с ниските цени на сухото мляко, което пък носи щети за животновъдите“, поясни той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?