46

Намерили Сашко в почти непроходим район, оцелял при минусови температури

Стотици доброволци участваха в издирването на 12-годишния Александър - с дронове, термокамери, мотори, АТВ-та и делтапланери. Кои са ангелите на Сашко, които го откриха жив и здрав вчера?  

Двамата спасители на Александър – Милко и Веселин, са от клуба по пара и делтапланеризъм в Перник. Дори за хора с опит като тях – зоната, в която момчето е открито, била почти непроходима. 

„Дори кучетата срещнаха трудност да се наврат навътре в този терен“, разказа Емил Нешев пред bTV.

На терен именно Милко и Веселин посрещат планинските спасители. Нешев разказва, че за пръв път в планински условия са издирвали дете толкова дълго. Нарича Сашко боец.

„Със сигурност знаем, че на терен доброволци бяха оставили кроасани и вода. Има сведения, че са намерени празни бутилки, празни опаковки, но дали са от детето, няма как да знаем“, добави Нешев.

Спасителите маркират претърсения терен на специална карта. Цялата местност била обходена. Следа ги насочва към повторното претърсване на мястото, на което Сашко е открит - макар че доброволците са минали на метри от там дни по-рано.

„В деня на изчезването има свидетели, които са го видели в 14:45 ч., ходейки нагоре по пътя, малко над мястото, където изчезва, с много бързо темпо, но не е отговорил на повикванията на свидетелите. Това ни даде информацията, която да ни насочи откъде всъщност да търсим“, обясни Емил Нешев.

Близки на Милко и Веселин смятат, че именно добрата им подготовка е била решаваща. 

„Изключителни професионалисти, които дълги години имат опит на терен - във всякакви планински местности, картографиране на труднодостъпни местности. Те от първия ден не са спрели да търсят. Мотивираше ги детето, че е живо и здраво. Това беше мотивацията на всички нас“, разказа Ина.

Доброволците казват, че Сашко е герой и заради ниските температури, при които се е справил - в някои нощи те са били под нулата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Алито от София

Алито от София

21.11.2022 | 08:12

Евала на спасителите намерили Сашко, сега и органите на реда намерят кой го е държал толкова време и след обявената награда е оставен на това място у планината, цена няма да има това разследване, а и няма да е трудно ако проследят бащата и парите които и на къде ще насочва, що нали се сещате че това дете не може да оцелее в тези условия, никой не го е видял, а се е хранил с кроасани, и в разстояние на над седмица цяла България и Европа пламна, успех на разследващите органи

Отговори
1 1
Коментар

Коментар

21.11.2022 | 16:34

Абсолютно точно казано. А също бащата все още не е казал защо го е оставил детето само в планината, знаейки че е дете със специални нужди и преди това го е губил.

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?