Накараха и Бойко Борисов да сложи маска

Премиерът Бойко Борисов за първи път се появи с маска, откакто коронавирусът плъзна и у нас. Това стана преди посещение в предприятие за производство на защитно облекло. Премиерът е придружен от вицепремиера Томислав Дончев, здравния министър Кирил Ананиев и началника на Националния оперативен щаб срещу коронавируса Венцислав Мутафчийски.

На влизане всички бяха помолени да си сложат маски и да си дезинфекцират ръцете.

„Дотук имаме изработени 40 000 метра от плата, то който се прави облеклото. Използва се по 2,5 метра за гащеризон и можем да произведем в кратки срокове между 15 и 20 хиляди гащеризона. На ден можем да изкарваме по 3300 метра плат“, уточниха от предприятието.

„Целта е да видят хората, че нашата индустрия може да се реорганизира за няколко дни и можем да произведем това, което ни е нужно”, заяви Борисов.

 „Няма партида, която да не е тествана за паропропускливост и деламинация. Ние се справихме по отличен начин от миналата неделя. Най-малкото, което можем да направим като обем, е 15 000 гащеризона. Те са за многократна употреба и няма нужда да се перат всеки ден, а може да се прави суха дезинфекция“, коментираха от предприятието.

„Този гащеризон ще може да се използва 100 пъти. Питаха ме за цената. 20 евро като разделите на 100 пъти, този гащеризон нищо не струва. Ние спряхме всички наши договори за износ по препоръка на премиера. Няма никаква сделка с правителството, аз съм патриот и мога дори да ги подаря тези гащеризони. Няма цена, която е по-голяма от човешкия живот“, обяви собственикът на завода.

„Благодаря, че отказахте всичките си договори за износ. Имаме няколко хиляди респираторни уреди, но и там поръчките навсякъде спряха. По моя заръка сме осигурили на ген. Мутафчийски по 1, по 2, по 3 респиратора, където колкото има, да ги изкупят“, уточни министър-председателят. „Паралелно с това има и друг проблем, който в България не съществува – нелегалната миграция. Ние нямаме миграция. Оптимист съм, че натискът към нашите братя от Гърция ще намалее. Българинът може да спи спокойно от втория проблем, който мъчи другите държави“, каза още той.

„Вчера блокирахме износа на 70 000 маски, минаха на тестове, в момента се разнасят“, добави Борисов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?