46

Надежда Йорданова: Ще поискам предсрочно прекратяване на мандата на Гешев ВИДЕО

Преди няколко часа излезе решение на Конституционния съд за това дали правосъдния министър може да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор за тежки системни нарушения или за накърняване на престижа на съдебната власт. Решението на КС беше единодушно и беше очаквано от наша гледна точка. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова на брифинг пред медиите.

По думите ѝ става дума на тълкувание на текст от Конституцията, който през годините е бил безспорен и посочи, че пленумът на ВСС обаче е оспорил това с решението си да не разгледа предложението ѝ за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради накърняване на престижа на съдебната власт.

"Последиците от това решения са важни. Това е от една от важните гаранции от капсулиране на съдебната власт. Правосъдният министър така може да е гарант, когато има поредица от бездействия. След излизане на решение на КС, аз в качеството си в министър на правосъдието ще задействам процедурата, въз основа на конкретни сигнали, но не само. Ще започнем съответните процедури", посочи тя.

"Очаквам този състав на ВСС да го разгледа по същество. Дали ще го отхвърли или не, очаквам да чуя конкретните аргументи в рамките на дебата. Решението на КС означава, че ВСС трябва да разгледа казуса по същество", заяви тя.

На въпрос кога правосъдното министерство ще задейства процедурата, тя не се ангажира с конкретен срок, но посочи, че ще го внесе "възможно най-скоро".

Йорданова коментира и темата за т. нар. "златни паспорти". По думите ѝ, придобиването на гражданство срещу инвестиция във времето не е дал желания резултат и тя изрази мнение, че трябва да се премахнат. Това е било обсъдено и в рамките на дискусия между нея и вицепрезидента Илияна Йотова. ДАНС също прави проверка по инвестиционното гражданство.

"Война между правосъдното министерство и прокуратурата е избирателно мнение. Съдействаме си в реда на неща. Това, че настояваме определени нередности да се разгледат по същество, не означава, че има война. И даде пример, че има няколко работни групи в правосъдното министерство, сред които има и прокурори", уточни тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Сик

Сик

08.02.2022 | 19:55

Ако падне Гешев един от първите, който ще го отнесе е Тотев. Строи с крадените пари в центъра на Пловдив на петно на което и Тръмп би му завидял.

Отговори
2 2
И вашето време идва общински калинки

И вашето време идва общински калинки

08.02.2022 | 17:23

Хайде 17.15 работното време свърши.Работа за две стотинки не сте свършили ,но по цял ден дращите по форумите.Калинки безобразни,получаващи си заплатите от нашите данъци.След зику и вие вънка ,да си вадите хляба както трябва,че сега освен тролове на Гепи, друго от вас не става.

Отговори
7 5
Фурашков

Фурашков

08.02.2022 | 17:21

Наде, дай доказателствата си в МВР! Не си ги чети вечер сама преди лягане вместо Чехов или Лев Толстой! Чакам те в кабинета! Ама нали знаеш, че не всичко, което считаш, че е престъпление е такава. Трябва да бъде посочено като такова В НК! Питай Иво ако не знаеш.

Отговори
5 5
Minko GEIO

Minko GEIO

08.02.2022 | 16:53

koga narodu izleze s durvoto togava moja de govorime zasega ste samo ot GEI nagore

Отговори
5 4
Пловдив

Пловдив

08.02.2022 | 16:45

Време е за справедливост

Отговори
5 4
Късат Касетка

Късат Касетка

08.02.2022 | 16:43

Късат чадъра на корупцията

Отговори
6 9
След каскета

След каскета

08.02.2022 | 16:37

И тези под чадъра му включително и от Пловдив и Мамин Тотю

Отговори
8 8
Plov

Plov

08.02.2022 | 16:31

Ай махайте се вие

Отговори
6 5
OldTen

OldTen

08.02.2022 | 16:22

Тази лелка върти, суче все Гешев и е в устата...какво ли ще правят, като си отиде? Пълни смешници!

Отговори
24 9
Щом завиждаш на лелките

Щом завиждаш на лелките

08.02.2022 | 16:57

Значи много грозна и стара разхлопана кофа

Отговори
8 4
Ще ви вкарат по затворите old Ten-стар гепи трол

Ще ви вкарат по затворите old Ten-стар гепи трол

08.02.2022 | 17:16

Нови затвори трябва да се строят,че не могат да поемат само октопода на маминия.Това маминия,здрава измамата ,лапачу зику,баба мента,мама роза,ташковите ,бидоните,Спартака ,кисьовия ....няма да стигнат килиите

Отговори
5 5
Кукла

Кукла

08.02.2022 | 16:19

Тази е като излезнала от лош виц за блондинки. С всяка следваща изява става за смях все повече и повече. Язък, че толкова се периха преди изборите пипи-тата, а накрая сами си сра*а в калеврите. Сега вместо читав кабинет имаме рояк от недъгави калинки, които освен да творят комедия за пред медиите с друго засега не са се прочули.

Отговори
28 9
Ти си гербаджийска миризлива кукла смърдяща

Ти си гербаджийска миризлива кукла смърдяща

08.02.2022 | 16:53

Смърдяща гербаджийска от врат

Отговори
7 11

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?