44

Над 200 милиона лева отпуска Правителството за индустриални зони и паркове

Министерството на иновациите и растежа (МИР) обяви значителна инвестиция в размер на близо 207 млн. лв. за развитието на 11 индустриални зони и парка в страната. Финансирането, осигурено от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), е насочено предимно към проекти в Северна България, с цел намаляване на регионалните дисбаланси, пише dunavmost.com.

Процедурата по "Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции" (AttractInvestBG) привлече 20 проекта със заявено финансиране от близо 384 млн. лв. В крайна сметка бяха одобрени 11 проекта, разпределени в десет града: Русе, Шумен (два парка), Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин и Търговище.

Развитие на съществуващи и нови зони

От одобрените проекти седем са насочени към развитието на съществуващи индустриални зони и паркове, създадени преди 28 април 2022 г. Останалите четири проекта ще подпомогнат изграждането на нови зони и паркове.

Финансирането ще бъде използвано за изграждане и реконструкция на довеждаща и вътрешна техническа инфраструктура, както и за развитие на научно-изследователска и екологична инфраструктура, включително зарядни станции за електромобили.

Програмата беше отворена за кандидатстване от всички оператори на индустриални зони и паркове в страната – държавни, общински, съвместни и частни, независимо от етапа им на развитие.

Очаква се инвестицията да допринесе за подобряване на бизнес средата и привличането на нови инвестиции в индустриалните зони и паркове, особено в Северна България. Това ще стимулира икономическото развитие на регионите и ще създаде нови работни места.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?